Съдът реши: Мъжът с рак на гърдата е дискриминиран

  • 26 октомври 2023 19:23

  • 1533
  • 1
Съдът реши: Мъжът с рак на гърдата е дискриминиран
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Здравната каса в Пловдив е извършила дискриминация спрямо ди джей Айвън, като е отказала да му отпусне лекарство за лечение на рак на гърдата. Това реши Административният съд в града. След като историята бе оповестена наредбата беше променена, за да може и мъжете с рак на гърдата да  получават безплатно лечение.

Ди джей Айвън заведе дело срещу касата в Пловдив в края на юни, след като получи отказ за безплатна терапия с мотива, че лекарството се отпуска само за жени.

Според административния съд, така касата е нарушила закона, който гарантира  равнопоставеност при ползването на здравни услуги и Закона за защита от дискриминация.

Отказаха лекарство на мъж с рак на гърдата, защото не е жена

Фактът, че след разгласяване на случая наредбата е променена, показва, че държавата вече е признала, че е извършила дискриминация, пише в решението на съда. От касата не коментират, докато не го получат.

„Чувствам се победител. Аз не изпитвам еуфория, не търся този ефект, идеята е да покажем на системата, че нещата не са както трябва“, каза Айвън Андреев пред БТВ.

„В самото фармакотерапевтично ръководство за лечение на рак на гърдата е записано, че лечението е  аналогично както при жени“, Кристиан Гьошев- адвокат на Айвън Андреев.

Преди седем години мъжът научава, че има рак на гърдата.

Той е опериран в София и оттогава периодично е на химиотерапии. През лятото лекарите назначават скъпоструваща инжекция, която се поема от НЗОК и трябва да замести месечната химиотерапия. Здравната каса в Пловдив обаче отказва да отпусне лекарството с мотива, че е само за жени. Инжекцията струва около 500 лева на месец. Лекарите в София намират първата доза за Айвън от друг пациент и му казват, че в повечето случаи Здравната каса отказвала да отпусне лекарството за мъже.

Така мъжът решава да се бори за правата си и наема адвокат. И днес, благодарение на много усилия, той печели делото, с което обръща внимание към проблем, за който малко се говори.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1533 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.27 | 01:51

1
Горещи момичета ви очакват на - - - - Meetme.pw

Добави коментар

Водещи новини