Отказаха лекарство на мъж с рак на гърдата, защото не е жена

  • 13 юли 2023 10:07

  • 3000
  • 0
Отказаха лекарство на мъж с рак на гърдата, защото не е жена
© БТВ

Здравната каса в Пловдив отказва лечение на мъж с рак на гърдата. Мотивът – лекарството, което се изписва безплатно, е само за жени. Преди седем години Айвън Андреев научава, че има рак на гърдата.

„Жена ми забеляза, че имам нещо на гърдата. Като отидох в болницата, извадиха го и констатираха, че имам рак на гърдата“, казва мъжът.

Расте смъртността от рак у нас

Андреев е опериран в София и оттогава периодично е на химиотерапии. Преди месец лекарите назначават скъпоструваща инжекция, която се поема от Здравната каса и трябва да замести месечната химиотерапия.

Здравната каса в Пловдив отказва да отпусне лекарството с мотива, че е само за жени.

„Лекарите, които ме лекуват, винаги решават всичко на консилиум. Десет души са. Леко, фино, интелигентно ми обясниха, че може да ми бъде отказано. За мен беше стресиращо като видях в отказа, че мотивът е, че съм мъж“, обясни Андреев.

Снимка: bTV

Инжекцията струва около 500 лева на месец. Лекарите в София намират първата доза за Айвън от друг пациент и му казват, че в повечето случаи Здравната каса отказвала да отпусне лекарството за мъже.

„Като отидох при сестрата да ми бие инжекцията, тя ми каза, че от години им обясняват, че и мъжете са  хора и ги лекуваме с това лекарство. Има един порочен кръг. Лекарите знаят, доказали са, че с това лекарство може да се лекува. Здравната каса играе – тук има, тук няма. Аз съм от тези, на които е казано, че си мъж, не си жена. Не съм. Много е обидно да се делят хората. Аз в яда си бях стигнал дотам, че да отида с рокля и перука - жена да съм, само и само да ми дадат, но не съм жена“, каза той.

Мъжът е решил да се бори за правата си, наел е адвокат, който вече е пуснал жалба в Административния съд в Пловдив. Според него решението на Здравната каса в Пловдив е дискриминационно.

„Изглежда, че колегите от Здравната каса не са прочели, че има обнародвано в Държавен вестник Фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология, в което ясно е записано, че карцином на гърдата при мъжете се лекува като това при жените. От Здравната каса са имали възможност да направят експертиза с вещо лице, което да им обясни, че това лекарство се използва и за мъже“, подчерта адв. Кристиан Гьошев.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
3000 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини