Д-р Тонев: За 7 дни са издадени 1 126 732 електронни направления

  • 08 юни 2022 09:33

  • 1481
  • 0
Д-р Тонев: За 7 дни са издадени 1 126 732 електронни направления
© Novini.bg/Canva

След първите 7 дни на изцяло електронните направления - какви са изводите, които може да бъдат направени? Какво правят депутатите, за да няма повече пребити лекари? От 1 юни стартира изцяло електронното издаване на направления в здравеопазването, но се появиха някои проблеми.

Д-р Антон Тонев, председател на комисията по здравеопазване в НС, се извини в "Денят започва" на хората, които са понесли неудобства от възникналите проблеми в системата. Очаква се от един от изпълнителите - частна фирма, да промени софтуера си, така че да няма повече такива дефекти.

Пациентът трябва да предоставя точна и изчерпателна информация за минали заболявания

И поясни, че в момента Министерство на здравеопазването и "Информационно обслужване", която е шапката на всички тези промени за въвеждане на електронното здравеопазване, нямат такъв тип договорни отношения, върху които да стъпят и да поискат някакво санкциониране.

"Става въпрос за отношения между лекари и софтуерна фирма, в които ние не сме страна", уточни д-р Антон Тонев. Председателят на комисията по здравеопазване в НС заяви, че ще предложат законови промени.

"Първата част от тези законови промени ще бъдат една рамка от изисквания, които всеки, който иска да предлага софтуерни услуги, трябва да вземе - тук говорим за опртеделен ресурс от хора, определен брой ъпдейти и други технически детайли, които ще бъдат предложени от Министерство на здравеопазването. С това ще наложим и санкции при липса на 100% ефективност на предлаганите софтуерни продукти", каза д-р Тонев и посочи, че санкциите ще са финансови - процент от оборота.

Председателят на парламентарната здравна комисия обяви, че за 7 дни са издадени 1 126 732 електронни направления. "В тези 7 дни, с едно непрекъснато покачване на бройките електронни документи, смятаме, че сме достигнали едно стабилно ниво. От тук насетне случаите на несъответствие ще намаляват до момент, в койтро изчезнат напълно", подчерта д-р Антон Тонев.

Подготвят се и група от промени, които ще визират и намаляване на административната тежест за общопрактикуващите лекари.

"От една страна вървим към изчезване на хартията, което неизбежно ще се случи, от друга страна правим анализ колко време прекарва един личен лекар точно до пациента, преглеждайки го, и колко време трябва да отдели, обективизирайки своя преглед, съответно да може да отговори и на бъдещите проверки", каза д-р Тонев.

При въвеждането на новите електронни услуги всеки един модул стартира, само като са покрити и критериите за защита. Д-р Антон Тонев коментира и последния случай на насилие срещу лекари, като посочи, че всяко право върви със задължения.

"Ние смятаме, като законодателна инициатива, да въведем една кратка характеристика на това какви задължения имат пациентите", подчерта председателят на комисията по здарвеопазване в НС.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1481 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини