Пациентът трябва да предоставя точна и изчерпателна информация за минали заболявания

  • 07 юни 2022 08:16

  • 1158
  • 5
Пациентът трябва да предоставя точна и изчерпателна информация за минали заболявания
© Pixabay

Готвят законови промени за задълженията на пациентите и ограничаване на агресията над медици.

"Винаги са двете страни на един и същи медал. Това, което допълваме към закона, от общо 14 точки, една точка е задълженията на пациента, останалите са 13 са правата. В тази точка добавяме неща, които са полезни за самото взаимодействие. Пациентът трябва да предостави точна и изчерпателна информация за минали заболявания. Трябва да се придържат към лечението. И ако има заразна болест - да спазват мерките за карантиниране", каза зам.-председателят на здравната комисия в парламента д-р Александър СимидчиевАлександър СимидчиевД-р Александър Симидчиев  е пулмолог, интернист с дългогодишен опит в областта на белодробната в студиото на "България сутрин".

Той поясни, че тези промени не са свързани с насилието над медици в Самоков.

Близки на починал пациент атакуваха центъра за спешна помощ в Самоков

"За насилието в Самоков си има Наказателен кодекс. Това, което трябва да се случи в такива случаи, е нещо, което е уреждано в други закони. И те трябва да бъдат спазвани, особено когато става въпрос за взаимодействие между човек, който е в ролята си на служебно лице. Това, което чух, че те нямали достатъчно информация и не знаели, не може да бъдат оправдание за физическо насилие", допълни д-р Симидчиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него основният проблем е липсата на доверие.

"Когато няма доверие, хората подхождат към комуникацията с лекаря по много предпазлив и подозрителен начин. От дълги години в здравеопазването беше поставена на една основа, която беше изтъкване на задължения на лекари и правата на пациенти. Никога не се е говорило за правата на лекарите и задълженията на пациентите. Този баланс трябва да бъде възстановен. Чисто човешкият ресурс в здравеопазването е в доста сериозен недостиг и ще става все по-зле", категоричен е зам.-председателят на здравната комисия в парламента.

По думите му висококвалифицираните специалисти стават все по-малко.

"Има множество проблеми - липса на ресурси, кадрови, финансови. Обучението и на пациентите, и не лекарите. Пациентът също трябва да бъде обучен какви са взаимоотношенията помежду им. И освен тези законови промени, със сигурност ще направим и информационна кампания, защото хората трябва да знаят какви са им правата и какви са им задълженията. Ключово задължение е, когато отидеш на лекар, да му предоставиш наличната информация, ако тя не е в Националната здравна информационна система", подчерта д-р Симидчиев.

Попитан защо се стигна до хаоса с електронните направления, той отговори: "Това, което зависеше от държавата, тя го направи. Държавата създава организация, за да имаме национална система, в която могат да се вливат данните. Ако имам данни за саботаж - бих го нарекъл саботаж, ако нямам данни - бих го нарекъл безхаберие. В момента същите тези системи позволяват да се прави направление за хоспитализация, което ще стане задължително от 1 август. И тогава Касата ще трябва да мине 100% на такива направления".

Той призова НЗОК да вземе решение да може и в момента да се издават такива направления.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1158 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
РИИ

2022.06.07 | 09:17

4
Ти си чипиран по рождение ! Демек прост! При лекарите си има и негодници има и добри специалисти! Може да не ги посещаваш не е насила1

2022.06.07 | 09:34

5
Ясно, ти си от тея дето блажат яко
Кожената спринцовка

2022.06.07 | 09:06

3
Още по-малко задължения и контрол над обезумялата мафия в бели престилки.

2022.06.07 | 09:04

2
И да си предпише лекарства.

2022.06.07 | 08:26

1
Кога ще има електронно досие на всеки лекар да знаеме колко народ е убил? Гледаме, че само пациентите чипират, лекарите - не. Защо?

Добави коментар

Водещи новини