Омбудсманът алармира за проблеми с COVID зоните и безплатните лекарствата

  • 30 септември 2021 13:42

  • 436
  • 1
Омбудсманът алармира за проблеми с COVID зоните и безплатните лекарствата
©

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до здравния министър д-р Стойчо Кацаров и управителя на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев, в която сигнализира за проблеми при разкриването и работата на COVID зоните, включително и при осигуряване на лекарствата за домашно лечение на пациенти с коронавирус, които се заплащат от Здравната каса.

„С разбиране към необходимостта от осигуряване на гарантиран достъп на гражданите със симптоматика на COVID-19, която не налага постъпване в болница, до прегледи, лабораторни и образни изследвания и домашно лечение, заплащани от НЗОК, както и от избягване контакта им с останалите пациенти, бих искала да изразя безпокойството си от информацията, че разкритите към момента COVID зони, чрез които се очаква това да бъде постигнато, не осигуряват равномерно и достатъчно покритие на цялата страна, както и за проблеми в тяхната дейност“, пише омбудсманът.

Така на практика в много райони на страната, в това число отдалечени и труднодостъпни населени места, пациентите реално нямат достъп до COVID зона, а за да стигнат до най-близката такава се налага да ползват транспорт, в нарушение на противоепидемичните мерки.

Доц. Ковачева изразява тревога и от изявленията на общопрактикуващи лекари и представители на тяхното сдружение, според които COVID зоните на практика не работят, пациентите реално се насочват към личните лекари, които пък не разполагат с правомощията да предписват необходимите за лечение лекарства, с което се нарушава правото на достъп на гражданите до лечение, заплащано от НЗОК.

Омбудсманът допълва, че при заплащане от НЗОК на домашното лечение на пациенти с COVID-19, се наблюдават проблеми и при предписването, и при получаването на лекарствени продукти. Проблемите са в техния списък, реда за предписване, продължителността на лечението и нивото им на реимбурсиране от НЗОК, включително и поради липсата и недостига на някои от лекарствата в аптеките.

„Бих искала също да отбележа и проблема, произтичащ от необходимостта електронната рецепта, съдържаща до три лекарствени продукта, да бъде изпълнена от една аптека, което често е невъзможно и създава сериозни затруднения за гражданите и рискове за работещите в аптеките“, посочва още общественият защитник. Затова в препоръката си Диана Ковачева настоява за преразглеждане на списъка на лекарствените продукти за домашно лечение на COVID-19 и на нивото им на заплащане от НЗОК. Омбудсманът е категорична, че за да имат реален достъп гражданите до лечение с необходимия обем, продължителност и качество е нужен гъвкав механизъм за предписване и получаване на лекарства за COVID.

„Във връзка с изложеното, със загриженост за правата на гражданите в здравеопазването в условията на пандемия от COVID-19 и на основание предоставените ми от Закона за омбудсмана правомощия, се обръщам към Вас за информация за предприетите по посочените въпроси действия, както и с препоръка за обсъждане и предприемане на мерки за своевременно решаване на проблемите и гарантиране на реален достъп на пациентите до съвременна диагностика и лечение на COVID-19 в условията на извънболничната медицинска помощ“, настоява общественият защитник.

 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
436 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2021.09.30 | 15:45

1
Спайк протеинът и графен оксидът във ваксините-отрови израждат човешките клетки. Кръвта се сгъстява в резултат на образуваната кристална-предавателна мрежа, която постепено нараства и блокира нормалното функциониране на човешките органи. В резултат хората измират и падат като круши от инфаркти, тромбози, инсулти, коагулози, вода в дробовете и т. н... Това искат да ви инжектират сатанистите.

Добави коментар

Водещи новини