Таня Андреева: На медицинските сестри бе дадено обещание, което нямаше как да бъде изпълнено

На медицинските сестри бе дадено обещание, което нямаше как да бъде изпълнено. Няма как министърът да раздаде заплати на медицинските сестри, лекарите и акушерките, тъй като болниците получават пари за дейности. Това заяви бившият здравен министър Таня АндрееваТаня Андреева Таня Андреева е родена на 7 юли 1973 г. в София.  Завършва Медицинския факултет към Медицинския в ефира на БТВ.

„Парите са дадени, само че по друга схема. Затова се е минало на вариант тези пари да се отпуснат от резерва на НЗОК. Това е законовият механизъм“, коментира от своя страна бившият директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ д-р Спас Спасков.

„Парите, които НЗОК плаща са за дейност. Директорите на лечебните заведения решават как да бъдат разпределени тези пари“, уточни Андреева.

Д-р Спасков коментира, че за да стигнат парите до медицинските сестри, са се завишили цените на клиничните пътеки. Но те ще се дадат за работа. Отмина времето, когато се даваха пари“, подчерта Спасков.

„Това е изкуствено завишаване. Наблюдава се една тревожна тенденция, министърът да се намесва в работата на НЗОК. Не може, защото той е обещал нещо, да нареждана управителя на НЗОК какво да прави“, подчерта Андреева. „Има два основни проблема в системата на здравеопазването – недостатъчно средства, които се дават и финансирането на извършената дейност на малките лечебни заведения“.

Спасков допълни, че в тези лечебни заведения не се прави никакъв опит за реорганизация на работата. „Това, което е неработещо звено, единствено трупа разходи и това е голям проблем“, заяви Спасков.

„Нужна е политика по отношение на работата на лечебните заведения. В същото време има болници, в които има глад за кадри. В момента дори няма желаещи да учат в специалностите за акушерки и медицински сестри“, обобщи Андреева.

 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

НЗОК

още

Анкета

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Избрано от Интернет