Медицинските специалисти на протест, погребаха "здравеопасната" система

  • 15 декември 2019 14:28

  • 1167
  • 6
Медицинските специалисти на протест, погребаха "здравеопасната" система
© Булфото (архив)

Медицинските специалисти погребаха символично сегашната, по думите им, "здравеопасната" система в картонен ковчег с червен кръст на него.

Няма да си тръгнем, докато не се роди нещо ново, заяви медицинската сестра Мая Илиева по време на националния протест на медицинските специалисти пред Министерския съвет. Те настояват за среща с премиера Бойко Борисов, за да го информират от първо лице за исканията си.

Тук сме, защото през тези 10 месеца нашите искания не бяха изпълнени, обиколихме всички институции, комисии, министерства, парламентарни групи, всички много ни съчувстват и разбират, но след това нищо не се променя, проблемите отново си остават само наши, коментира Илиева.

ЕК: Българското здравеопазване е най-скъпо и най-неефикасно

Тя припомни, че палатка три месеца е стояла през здравното министерство, с цел да се обясни на гражданите защо системата е "здравеопасна". Защото липсват над 30 хиляди медицински специалисти, защото се налага да работим на два-три договора, 24 и дори 36 часа без почивка, работи се много извънреден труд и тези заплати, които ни ги размахват от министерството над 1000 лева, са с цената на много извънреден труд, заяви Илиева. По думите ѝ няма контрол на това колко извънреден труд се работи в болниците, колко медицински специалисти са необходими, няма стандарти, няма остойностяване на техния труд.

Искаме да запазим младите специалисти в България, но това може да стане само чрез промяна в условията на труд, коментира тя. Искаме властимащите да не абдикират от своите задължения, да направят реформа в здравеопазването, да се промени моделът на финансиране, посочи Илиева. Тя отбеляза, че в момента всички болници са търговски дружества и трябва да генерират печалба. Ние зависим от броя пациенти по клинични пътеки, което значи, че трябва да се радваме, когато хората са болни, за да си изработим заплатите, това не е нормално, допълни Илиева и посочи, че исканията на медицинските специалисти са в полза на обществото.

Протестиращите разпънаха палатка през МС, на която са закачени листи с исканията им. "Днес подкрепете нас, за да има утре кой да се погрижи за вас! Ние сме сърцето на здравеопазването", "Не ни прогонвайте в чужбина, защото, ако всички си тръгнем,здравеопазването умира", "Да" на милосърдието, "да" на достойния труд, "да" на достойното заплащане, "не" на търговията със здраве" пише на плакатите, носени от медицинските специалисти на протеста.

Не достигат медицинските специалисти в детските ясли и градини

БТА
1167 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Обективен

2019.12.15 | 18:21

4

Лъжат ги и тях и нас от години, че все реформа се прави в здравеопазването! Такъв им е късмета, виж ако майката на премиера бе медицинска сестра, а не учителка тогава и при тях щеше да изгрее слънцето(реформата).

2019.12.16 | 09:32

6

Е точно, защото сестра му е лекар и не му стиска да се намеси. Пред медиите обявявят "отпуснати 30/50 милиона лева за здравеопазване", после тихомълком си отменят решенията и накрая отпуснали 6 милиона.

2019.12.15 | 23:23

5

ако не знаеш сестра му е лекар,цървул

че

2019.12.15 | 17:19

3

че какво да очакваш от гробарите - нормално е всичко да погребват. такава им е организацията.

санитарката Пена

2019.12.15 | 15:31

2

Като толкова много са "приритали" медицинските ни сестри за пари, да ходят да се жалват пред "посолството на краварите", които прибраха с разрешението на Падишаха над 2 000 000 000 за оръжие, което е още на чертожните им маси ! Барем, може и да им влязат в положението . . .

2019.12.15 | 14:52

1

Я ДА ВИДИМ ЧЕРВЕНИТЕ АКТИВИСТИ КАК РЕВАТ?

Добави коментар

Водещи новини