Малка част от завършващите медицински сестри в Сливен започват работа в местните болници

  • 06 октомври 2019 13:26

  • 2347
  • 3
Малка част от завършващите медицински сестри в Сливен започват работа в местните болници
© Pixabay

Малка част от завършващите медицински сестри в Сливен започват работа в местните болници.

Това каза Надежда Маргенова, която е сред организаторите на протестите на медицински специалисти в града. Вече втори випуск завършва във филиала на Медицински университет - Варна, но момичетата не искат да постъпят на работа в болниците в Сливен, посочи Маргенова, избират да работят в детски заведения, а други заминават в чужбина. По думите й, още докато идват на практика и стаж, те осъзнават, че ако започнат работа, ще попадат в ситуации, в които ще работят сами през голяма част от денонощието, ще бъдат много натоварени и ще получават недостатъчно за този труд възнаграждение.

Липсата на приемственост в професията, ниските възнаграждения, несъстоялата се реформа в здравеопазването накараха медицинските специалисти в Сливен да организират протести преди месеци. По думите на Маргенова обаче, те няма да участват в утрешния протест, организират от синдикатите.

"Ние смятаме, че съществуващите синдикати са бутафорни, те не застават зад нас", коментира тя и допълни, че е сред учредителите на Синдикат на българските медицински специалисти. Очакват решение на съда, за бъде вписан в Агенцията по вписванията и да започнат да създават структури и набират членове.

Борим се за реформа в здравеопазването, в промяна на начина на финансиране, за това болниците да не бъдат търговски дружества, каза Надежда Маргенова. Всеки лев, влязъл в определено болнично заведение, се разпределя според решението на ръководството му.

След регистрирането на Синдиката на българските медицински специалисти и формирането на структурите му, ще бъде организирана национална ефективна стачка.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
2347 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Лоли

2019.12.17 | 20:59

3

Колкото и пари да се наливат в здравната система до сестрите няма да достигнат,защото лекарите си ги прибират за тях.Директорите решават съдбата им.Прозовавам сестрите да напуснат и да оставят лекарите да си работят сами.Това е решението.

Анонимен

2019.10.07 | 11:09

2

Само където е трети випуск. А и по време на практиката организация та е зле, всеки гледа да си свърши работата, пренебрегват се студентите. Стоят като наказани в една стая да им сгъват Марли и лигнин. Вместо да им показват и след завършването на образованието си да останат по отделенията

Сестра

2019.10.06 | 16:00

1

Ананиев отново излъга сестрите срам и позор

Добави коментар

Водещи новини