Кирил Ананиев: Времето на безвремието в здравеопазването приключи

  • 27 ноември 2018 21:15

  • 1689
  • 2
Кирил Ананиев: Времето на безвремието в здравеопазването приключи
© Булфото (архив)

Убеден съм, че времето на безвремието в здравеопазването приключи. Това заяви в пленарната зала на Народното събрание министърът на здравеопазването Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през след приемане на Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г. Той благодари на депутатите за доверието и подкрепата по пътя на реализиране на здравната реформа.

,,Днес българските граждани имат вече своя здравен бюджет за 2019 г. който е много по-добър от настоящия бюджет", заяви министърът.

С бюджета и промените в законите се осигурява достъпно и качествено здравно обслужване на българските граждани, което се постига не само с допълнителните 400 млн. лв., а и чрез въвеждане на новите медицински стандарти, разписаните правила за добра медицинска практика, както и нови фармакотерапевтични ръководства, отбеляза министърът. По думите му те задават европейски норми и стандарти за лечение на българските граждани.

Създават се предпоставки за по-добър и ефективен контрол в системата на здравеопазването, контрол върху качеството на лечението и върху разходването на финансовите средства в системата. Това по думите на Ананиев се постига чрез въвеждането на общи правила за изграждане на Националната здравна информационна система, на системата уреждаща медицинските дейности, свързани с хората с увреждания и то на ниво закон.

Ясно се регламентират контролните правомощия на институциите за последващ контрол. Въвеждат се общи правила и принципи за наблюдение върху информацията и реализирането на дейностите в системата. Въвеждат се ясни принципи и правила за създаване, преобразуване, регистрация на лечебни заведения на основата на прозрачни принципи и комплексни критерии, каза министърът.

Обвързваме договорния процес със съсловните организации с процеса на бюджетиране на дейностите и въвеждане на правила и принципи за финансово управление на системата на ниво нормативна уредба, каза Ананиев. Това според него ще гарантира стабилност и предвидимост в здравната система. Въвеждаме постоянна част в рамковите договори, която е предпоставка за сигурност в действията на институциите, посочи той.

,,Поставяме ясни правила и принципи на функциониране на системата, така че да подготвим плавен преход към преструктуриране на здравноосигурителния модел с цел елиминиране и преодоляване на настоящите му недостатъци. Защото какъвто и модел да изберем настоящите институции и дейности трябва да работят ефективно и ефикасно", отбеляза министърът.

Чрез гласуваните от вас текстове и промени с общи усилия и ангажираност от моя страна следва да постигнем прозрачност на плащанията в здравната система и по-качествено лечение на българските граждани, каза още Ананиев.

Последвайте канала на

БТА
1689 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
?????

2018.11.28 | 08:45

2

Лъжец.Приключило е друг път.Докато не вкараш здравната карта все ще имитираш реформи,иначе чиновниците и хора с бели престилки ще крадат на поразия.

ббб

2018.11.28 | 07:32

1

дърт лъжлив насран гъз...нашето здавеопазване е пълна трагедия

Добави коментар

Водещи новини