Д-р Шарков: Ще махаме още директори на болници

  • 24 юни 2015 08:44

  • 2568
  • 2
Д-р Шарков: Ще махаме още директори на болници
© Булфото

За нас е изключително важно мнението на националните консултанти, преди да вземем конкретни мерки. Ще поискаме ще днес становището им, за да можем да решим проблема с инсулиновите помпи за деца. Най-късно до септември месец трябва да имаме решение какво ще правим. Това обяви зам.-здравният министър Ваньо Шарков пред БТВ.

Процедурата при всички положение ще бъде отложена до следващата година, тъй като няма предвидени бюджетни средства за тези пациенти през 2015 г., допълни той. По повод искането на родители на деца с диабет националният консултант да подаде оставка, заради забавянето на решението по този въприс, Шерков каза: "Подаването на оставката на националния консултант няма да реши проблема".

Той коментира думите на финансовия министър, че здравната система е на свободно падане така: "От финансова гледна точка нещата изглеждат така от години. Финансовите средства в сферата на здравеопазването непрекъснато се увеличават, в същото време нямаме удовлетворение от страна на пациенти и лекари. Това означава, че така повече на може да продължава. Това налага промяна на системата и който се противопоставя на това е "за" запазване на статуквото", посочи Шарков.

На въпрос къде е проблемът в контрола или в нормативната база, зам.-здравният министър отговори: "И двете. Предложихме да има санкции и да се прекратяват клинични пътеки при констатирани нарушения на директори на болници, но те не бяха приети. В същото време има лечебни заведения, които работят на гърба на коректните такива. Има лечебни заведени, които усвоиха бюджет 1,5 пъти по-голям от годишния им, в същото време има други, които приемат пациенти безплатно. Там в момента тече проверка. Никой, който злоупотребява с парите на пациентите няма да остане ненаказан", категоричен беше Шарков.

Има ли саморазправа с директори на болници, попита водещият. "Няма, но ще се махат и други директори", призна Ваньо шарков. Тези директори, които се подписват под документите, че приемат пациентите заради "химикалката ми", или вредят на пациентите ще бъдат махнати. Тези действия вредят на здравеопазване, пациентите и лекарите. Те трябва да разберат, че никой не може да е вечен на своето място. Колкото и да си добър, винаги има някой по-добър", смята зам.-здравният министър.

Искаме да гарантираме на пациентите, че ще има комплексно лечение за тях. По-добре приоритет да ти бъде собственото здраве, отколкото всичко останало, завърши Шарков.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2568 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.07.13 | 22:08

2
за да си назначите ваши

2015.07.13 | 22:08

1
СЛЕД ИЗБОРИТЕ ПЪК ЩЕ МАХАТ ВАШИТЕ, ВИЕ ЩЕ РЕВЕТЕ И ТЕЗИ НА ВЛАСТ ЩЕ ВИ СЕ СМЕЯТ И ЩЕ ВИ ВИКАТ ЧЕ СТЕ КОРУМПЕТА

Добави коментар

Водещи новини