БСП ще атакува пред ВАС решението за лимитите на болниците

  • 22 април 2015 14:48

  • 1826
  • 5
БСП ще атакува пред ВАС решението за лимитите на болниците
© Булфото

"БСП лява България" ще атакува пред ВАС решението на Надзорния съвет на НЗОК, в което са определени твърди лимити на болниците. Това заяви Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на пред журналисти, след като "БСП лява България" се срещна със здравния министър Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва в парламента във връзка със здравната реформа и предстоящото гласуване на второ четене на промените в Закона за здравното осигуряване.

Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на посочи, че част от представените от министър Москов предложения ПГ на "БСП лява България" ще подкрепи - например електронните търгове, националната здравна карта, повече държава в надзора на касата. Други обаче категорично няма да подкрепим - разделянето на пакетите на основен и допълнителен, лимитите за болници, листата на чакащи, заяви Манолова. Тя показа съобщение, което по думите й е залепено на входната врата на онкологичната болница в Благоевград и в което пише, че във връзка с изчерпването на лимита на лечебното заведение за април 2015 г. спира приема на пациенти по клинични пътеки и клинични процедури, както и изписването на лекарствени медикаменти и обезболяващи.

Организирани са листи на чакащите, където пациентите могат да бъдат записани за лечение за май. Това състояние в здравната система може да бъде характеризирано с думата "обреченост", посочи Манолова и допълни, че в резултат именно на решението на Надзорния съвет на касата за лимитите се стига до подобни съобщения. Според "БСП лява България" решението е взето в нарушение на Закона за здравното осигуряване, с 4 на три гласа, а по закон се изисквали поне пет гласа. Петият глас бил даден по телефона. Манолова уточни, че решението вече се обжалва от две пациентски организации. "БСП лява България" ще се присъедини към тази жалба, като ще посочат този допълнителен аргумент - нарушение на закона и липса на необходимите гласове, с което се взема решението.

Пред журналисти министър Москов коментира, че срещата с "БСП лява България" е потърсена от него и екипа му заради предстоящото гласуване на второ четене на промени в Закона за здравното осигуряване. Той уточни, че по някои предложения има разбиране, по други не. Дискусията продължава, доволен съм от тази среща, отбеляза министърът. Принципът ни е такъв - ние търсим подкрепа навсякъде - в парламента и в обществото, независимо дали политическите ни позиции съвпадат, допълни той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1826 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2015.04.22 | 17:20

5
xaxax sega da widimm cherwenite bolnici kato ne mogat da tochat kasata za kolko wreme shte se prekalificirat w ofisi pod naem

2015.04.22 | 17:20

4
ДУШААА БЪЛГАРИТЕ НАМАЛЯВАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЧИЙ Х-Й СА ВИ ТОЛКОВА МНОГО БОЛНИЦИ
AЙ СЯ

2015.04.22 | 16:36

2
Как защо?Ами,как ще се източва здравната каса с пациенти-фантоми!?!
ДИДИ

2015.04.22 | 17:20

3
Да върнат 2-та милиарда лв., откраднати от касата по времето на ГЕРБ! Това са нашите вноски!

2015.04.22 | 15:40

1
godini nared 20+ s wnushawa po mediite cvhe pari za zdrawe nqma NQMA a bolnicvite stanahva kato LAFKA v vborevstiv sev vza parche ot tiq pari deto gi NQMA

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини