Москов се отказа от приватизацията на болници (видео)

  • 01 юли 2015 12:19

  • 1860
  • 1
Москов се отказа от приватизацията на болници (видео)
©

През 1999 г. беше дадена възможност за частен бизнес в здравеопазването. За тези 16 г. даваните от гражданите пари за здраве се увеличиха неимоверно. Отделно се плаща под масата. Народът намаля с около 2 млн. В цялата тази ситуация се внася идея за приватизация на държавните и общинските болници. Усещането е, че ограничението за получаване на средства от НЗОК е в полза на частния бизнес и чрез него се дава възможност за търговия със здраве. Това каза от парламентарната трибуна по време на блиц контрола председателят на ПГ на "БСП лява Бълагрия" Михаил Миков.

Той попита премиера Бойко Борисов каква е политиката на правителството по приватизацията на "съзнателно вкарваните в тежко положение държавни и общински болници".

Борисов съобщи, че тази сутрин здравният министър Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва е поел ангажимент да изтегли законопроекта. Ще бъде търсена подкрепа в другите сфери максимално да реформираме системата. В момента като държава над 4 млрд. лв. харчим за здравеопазване и отделно 48% от пациентите си доплащат. В тази система влизат огромни суми, а течовете не намаляват. Това трябва да бъде променено с реформите. Ако сега не се реформира, разходите за здравеопазване ще стигнат 4,5 млрд. лв. и пак няма да стигнат. Ние винаги даваме, даваме и даваме, но това не променя мнението на хората, които пак казват, че не са доволни от качеството на здравните услуги, заяви министър-председателят.

Хубаво е, че се заявява, че правителството не стои повече зад приватизацията на части от болници. Приемам този отговор и като призив към пленарната зала този текст да отпадне. Ние също ще дадем своята подкрепа за това. Ясно е, че трябва да се търсят други решения, а не чрез механично приватизиране. Държавата трябва да си остане в този сектор и да носи своята отговорност, каза Михаил Миков.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1860 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
stella

2015.07.01 | 21:48

1
Г-н Москов, постигане на високо качество на медицинските услуги се постига не само с пари,а с високо съзнание, много добра квалификация и много добри знания на лекуващите лекари и другия медицински персонал. Докато в БГ частните болници и клиники никнат като гъби след дъжд, източването на здравната каса в кърпа ни е вързано и милиардите за здравеопазване никога няма да стигнат.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини