Ваксината срещу ХИВ в Африка показа разочароващи резултати

  • 07 декември 2023 20:00

  • 1403
  • 0
Ваксината срещу ХИВ в Африка показа разочароващи резултати
© Gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Изпитването на експериментална ваксина срещу ХИВ в Уганда, Танзания и Южна Африка е спряно предсрочно, след като предварителните данни са показали, че тя няма да бъде ефективна за предотвратяване на инфекцията, предаде Ройтерс, позовавайки се на главния изследовател, съобщава БТА. 

Новината е поредният удар върху усилията за намиране на ефективна ваксина срещу вирус, който досега е отнел около 40 милиона живота в световен мащаб. Други 39 милиона души живеят с ХИВ, като повечето от тях са в Африка.

Изпитването на ваксината, част от по-широка инициатива, наречена PrEPVacc, започна през декември 2020 г. с включването на 1512 здрави лица на възраст 18-40 години и трябваше да приключи през 2024 г.  

Представиха лекарство против ХИВ, което е 99% ефективно

Понтиано Калебу, главен изследовател на програмата, каза днес пред Ройтерс, че независимият комитет за наблюдение на данните и безопасността й е препоръчал, че "дори тя да бъде продължена, няма да можем да покажем, че ваксината може да бъде ефективна".

На този етап съществуват лекарства, които могат да намалят риска от заразяване с ХИВ, и лечения, способни да контролират вируса и да предотвратят развитието на СПИН.

По думите на експертите, за смъртоносното състояние на имунната система, което е резултат от нелекуван ХИВ, ваксината би била важен инструмент, за да може на болестта СПИН да се сложи край като заплаха за общественото здраве.

Изпитването под ръководството на африкански изследователи с подкрепата на различни европейски институции като лондонския Импириъл колидж, тества две различни комбинации от експериментални ваксини срещу ХИВ.

В рамките му също така се тества нова форма на орална предекспозиционна профилактика (PrEP) - лекарство, което намалява риска от заразяване с ХИВ, за да се провери дали то е толкова ефективно, колкото съществуващите терапии. Тази част от изпитването продължава.

Участниците са избрани предимно от групи с висок риск на заразяване като секс труженици, хомосексуалисти и рибари. 

В направеното изявление се посочва, че неуспешното изпитване, което е единственото останало активно изпитание на ефикасността на ваксина срещу вируса ХИВ в света, показва колко е трудно да бъде разработена такава.

През 2020 г. изследователи в Южна Африка прекратиха друго изпитване, след като тестовете на ваксина при над 5000 души не показаха ползи. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1403 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини