Явор Конов: Борбата с ХИВ в България изостава

  • 08 януари 2024 17:18

  • 717
  • 1
Явор Конов: Борбата с ХИВ в България изостава
© Pexels

Борбата с ХИВ в България изостава. Профилактичните терапии са скъпи и труднодостъпни у нас, а в същото време те са изключително ефективни методи за защита от ХИВ. Това заяви пред Дарик радио Явор Конов от фондация „Айвър”.

По информация на здравното министерство 228 са положителните тестове за ХИВ у нас през първите десет месеца на миналата година от общо над 277 хиляди изследвани лица.

Близо 91% от новорегистрираните с ХИВ са се заразили по сексуален път, а съотношението на инфектираните мъже и жени е 4:1.

Прави впечатление, че носители на ХИВ има не само в големите градове, но и в малки населени места, а това означава, че хората все по-малко се притесняват да се изследват, коментира още той.

Страната ни е една от малкото държави в Европа, в които т. нар. ПрЕП терапия, или преекспозиционна профилактика не се предоставя безплатно, каза Конов и обясни каква е тя.

По думите му това важи и за постекспозиционната профилактика, която се прилага до 72 часа след рисковото поведение и също е силно ефективна.

228 ХИВ-позитивни са открити от началото на годината у нас

Поддържащото лечение на ХИВ се извършва в 5 клиники у нас – в София, Пловдив, Стара Загора, Варна и Плевен, и през първата година всеки новозаразен трябва да пътува до една от тях всеки месец, само за да вземе рецепта за лекарствата си.

Хората, живеещи с ХИВ, които се придържат към своята терапия, живеят толкова дълго и продуктивно, колкото и останалите, припомни Конов, а до три месеца след началото на лечението вече не предават вируса.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
717 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.08 | 20:02

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини