Д-р Александър Симидчиев: Антибиотичната резистентност е критична за бъдещето на нацията ни

  • 29 ноември 2023 18:41

  • 461
  • 0
Д-р Александър Симидчиев: Антибиотичната резистентност е критична за бъдещето на нацията ни
© Кадър: БНТ

По-голямата част от влошеното ни здраве не се дължи на здравеопазването ни. Ние сме на едни от челните места по тютюнопушене, употребата на алкохол, заседналия начин на живот, а разчитаме на здравеопазването да ни оправи. Това заяви зам.-председателят на парламентарната здравна комисия д-р Александър СимидчиевАлександър СимидчиевД-р Александър Симидчиев  е пулмолог, интернист с дългогодишен опит в областта на белодробната от Продължаваме промяната-Демократична България(ПП-ДБ) в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Бюджетът е необходимост, но той не е достатъчен. За да бъде достатъчен той трябва да се разпредели правилно. Превенцията и профилактиката е изключително-важна. За да се възползваме от нея, трябва да се правят информационни кампании. Ако искаме да осигурим здравните системи, трябва да имаме предвидимост. Ако не се деляхме по политическа пристрастност много от добрите здравни практики можеха да бъдат приложени и реализирани, както е на Запад“, подчерта той.

По думите му трябва да има една стабилна рамка на бюджета за здраве, за да преминем по-нататък. „Повечето пари ни дават възможност да организираме по-добре здравните дейности“, изтъкна д-р Симидчиев.

Денков след отхвърлянето на бюджета на НЗОК: Политическите игри са опасни за здравето

По повод разногласията в здравната комисия, той заяви: „Важно е да можем да се разбираме, без да става това през медиите. Не е имало достатъчно дискусии преди това“.

„В България имаме над 230 болници. Те са повече от необходимото. В някои населени места те са критично важни. По-важно е да се напаснат като ресурс. Изключително важно е да се изготви една здравна карта, която да покаже какви са реалните нужди на хората“, категоричен е д-р Симидчиев.

„Електронните рецепти са голямата ми болка. Антибиотиците са животоспасяващи в кратък период, когато се прилагат в болнични заведения при тежки инфекции. В останалите случаи не става дума за спешни състояние. Използването им трябва да се контролира от лекарите. Ние сме на челно място по антибиотична резистентност. Тя е критична за бъдещето на нацията ни“, подчерта председателят на здравната комисия в НС.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
461 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини