Проф. Григор Димитров: Бюджетът на НЗОК е по-щедър, но не защото държавата го желае

  • 28 ноември 2023 17:40

  • 1345
  • 3
Проф. Григор Димитров: Бюджетът на НЗОК е по-щедър, но не защото държавата го желае
© Нова нюз

Бюджета на НЗОК отразява съществуващото законодателство. От години няма реформи в системата на здравеопазването. И сега няма да има с изключение на някои неща. Това коментира проф. Григор Димитров, член на Наздорния съвет на НЗОК в предаването “Денят започва” по Нова нюз. 

По думите му страната ни няма приета национална здравна стратегия и това бави реформите в сектора. И добави, че имаме сполучливи опити в дигитализацията на здравеопазването. 

Бюджетът на НЗОК е по-щедър. Не защото държавата желае, а защото през последните години се увеличиха заплатите на хората, пенсиите, минималният осигурителен доход. Това направи така, че бюджетът на НЗОК да наближава 8 млрд. лв. Увеличението спрямо минлата година е около 870 млн. лв. 200 млн. лв. е увеличението за извънболничната помощ. По 250 млн. лв. за болничната помощ и лекарствата. Това се очаква в бюджетаната рамка, посочи проф. Димитров. 

Относно профилактиката, Касата трябва да осигури необходимите средства. В бюджета за 2024г. са осигурени повече от 1 млрд. лв. Пари има за провеждане на добра профилактика. Второ увеличени са възнагражденията на общопрактикуващите лекари, които правят прегледите. Трета страна сме ние. 30 на сто от осигурените лица си правят профилактичен преглед. Песнионерите ходят на прегледи, а младата генерация не си прави такъв преглед, допълни още проф. Димитров. 

На първо четене: Здравна комисия не прие законопроекта за бюджета на НЗОК

Той уточни, че 10 млрд. лв. е общият бюджет на здравната система за догодина. И прогнозира, че около 4.5-5 млрд. лв. ще има доплащане от пациентите под различни форми. 

Прод. Димитров отчете ръст на средстават за лекарства за онкологията, като за тази година са отделени 910 млн. лв.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1345 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.11.28 | 23:00

3
Уникално лекарство за мъже, което взриви интернет не само помага в леглото (3 пъти по-ефективно от виaгpа), но и лекува простатит, безплодие, еректилна дисфункция, плешивост и премахва излишните мазнини по корема. Повече подробности тук------>> gg.gg/blumag

2023.11.28 | 18:08

2
дано пукнеш в болница още тази зима дърт боклук

2023.11.28 | 18:08

1
БРАВО НА АСЕН ВАСИЛЕВ! ДА ГО ДУХАТ САБОТЬОРИТЕ НА БЮДЖЕТА!

Добави коментар

Водещи новини