България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19

  • 20 септември 2023 18:36

  • 1585
  • 1
България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19
© freepik.com
Слушай новината Слушай новината

80 640 дози от новата ваксина срещу подвариант XBB 1.5 на Омикрон, вече са доставени в България. Прилагането им ще стартира от 27.09.2023 г., съобщиха от пресцентъра на МЗ. 

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1227

Ваксините са предназначени за лица от 12 г. нагоре и са налични в Регионалните здравни инспекции в страната.

В началото на следващата седмица е планирана и доставка на ваксини за деца между 6 месеца и 11 години в склада на „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД, които също ще се предоставят на РЗИ.

Междувременно министърът на здравеопазването одобри препоръките на Националния експертен съвет по имунизации за ваксинация срещу COVID-19 през предстоящия есеннo-зимен сезон.

Същата се препоръчва за:

·Лица на възраст на и над 60 години ;

·Лица с хронични заболявания (напр. диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и др.), независимо от възрастта;

·Имунокомпрометирани лица (напр. лица с HIV, трансплантирани и др.), вкл. имунокомпрометирани деца на и над 6 месеца;

·Бременни жени;

·Медицински персонал;

·Потребители и персонал на социални институции. 

Бой за ваксини, правят списъци

Вариантна ваксина срещу COVID-19 може да получи и всяко друго лице, изявило желание да бъде ваксинирано, което не попада в посочените групи.

Ваксината е показана за лица от 6 месечна възраст нагоре, независимо дали са ваксинирани до момента или преболедували. Прилага се в единична доза, като изключение са децата под 5 г., при които, ако не са преболедували или ваксинирани до момента, се имунизират с три дози.

При лицата от посочените по-горе групи Националният експертен съвет препоръчва и прилагането на ваксина срещу сезонен грип. Грипна ваксина може да бъде поставена едновременно с ваксината срещу COVID-19, като двете ваксини се инжектират на различни места. Възможно е ваксините да бъдат поставени и поотделно, при две отделни посещения при лекаря, като в този случай не е необходимо да се спазва определена поредност, както и фиксиран интервал между двете ваксини.   

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1585 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
шофьор

2023.09.21 | 08:03

1
пак се започна , старата песен на нов глас

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини