Епидуралната упойка намалява риска от тежки усложнения при раждане

  • 23 май 2024 19:38

  • 9244
  • 4
Епидуралната упойка намалява риска от тежки усложнения при раждане
© Gettyimages

Според проучване жените, които получават епидурална упойка по време на раждане, са изложени на по-малък риск от тежки усложнения по време на раждането, съобщава БТА.

Изследователите са установили, че е важно епидуралната упойка да бъде по-широко достъпна и да се предоставя повече информация на тези, които биха имали полза от нея.

В проучването, проведено от Университета в Глазгоу и Университета в Бристол, са участвали 567 216 родилки, които са постъпили в болници на Шотландската национална здравна служба в периода 2007-2019 г. и са родили естествено или чрез непланирано цезарово сечение.

Проф. Мая Балитова: Мит е, че всяка пълна упойка скъсява живота с 5 години

От общия брой около 125 024 жени са приели епидурална упойка, която се прилага чрез инжекция в гърба и блокира болката в определени части на тялото.

Изследователите са анализирали честотата на сериозните усложнения, включително сърдечни пристъпи, еклампсия и хистеректомия по време на раждането.

Проучването установява, че прилагането на епидурална упойка намалява риска от тези събития с 35%.

Този вид анестезия е били по-ефективен и при жени, които са започнали да раждат преждевременно или са имали предишни медицински или акушерски проблеми.

Изследователите заявиха, че резултатите от проучването, публикувани в BMJ, показват, че „разширяването на достъпа до епидурална аналгезия за всички родилки и особено за тези с най-голям риск може да подобри майчиното здраве“.

Водещият автор професор Рейчъл Кернс от Университета в Глазгоу добави: „Това откритие подчертава необходимостта от осигуряване на достъп до епидурална упойка, особено за най-уязвимите жени - жени с по-високи медицински рискове или раждащи преждевременно. Като разширим достъпа и подобрим информираността, можем значително да намалим риска от сериозни последици за здравето и да осигурим по-безопасно раждане.“

Според изследователите случаите на тежки усложнения по време на раждане почти са се удвоили между 2009 и 2018 г. във Великобритания.

Според тях това отразява тенденцията хората да изчакват, докато станат по-възрастни, за да имат деца, или пък да са затлъстели.

Професор Дебора Лоулър от Бристолския университет обясни: „Важно е жените и техните партньори да имат контрол върху лечението си по време на бременността, включително използването на епидурална упойка по време на раждането.

„Важно е също така жените, които биха имали полза от епидурална упойка, за да предотвратят сериозно заболяване, да получат лесна за разбиране информация, която да им помогне да вземат информирано решение.“

Последвайте канала на

Мая Йорданова
9244 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 17:31

4
❤️ Г­о­р­­­е­­щ­­и­ ­­­м­­­о­­м­и­­­ч­е­­­т­­а­ ­в­­­и­­­ ­­­о­­­ч­­а­­­к­­в­а­­­т ­-­­­ X­­­1­­8­­­.­­­F­­U­­N

2024.05.25 | 05:43

3
❤️ Г­о­­­р­е­щ­­­и­ ­м­­о­м­и­­ч­­е­­­т­­а­­ ­­в­­и­ ­о­­ч­­­а­­к­­в­а­­­т ­­-­ X­­­1­8­.­­F­­­U­­N

2024.05.23 | 21:44

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
Тенев

2024.05.23 | 21:07

1
Ъхъ, ама увеличава риска от тежка парализа. Аман от глупости!

Добави коментар

Водещи новини