"Модерна" планира да увеличи цената на ваксината срещу COVID

  • 23 март 2023 12:52

  • 334
  • 2
"Модерна" планира да увеличи цената на ваксината срещу COVID
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Главният изпълнителен директор на „Модерна“ Стефан Бансел защити плановете на компанията да повиши цената на своята ваксина срещу COVID на изслушване в Сената в сряда, като каза, че този ход е необходим, тъй като правителственото й финансиране скоро ще приключи, предава NBC News.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1142

„Досега правителството на САЩ закупуваше и разпространяваше ваксината. Сега „Модерна“ трябва да гарантира, че всеки, който иска ваксина, може да я получи на удобно за него място“, каза Бансел пред членовете на комисията по здравеопазване, образование и труд към Сената, озаглавено „Данъкоплатците платиха милиарди за това: така че защо „Модерна“ ще обмисли учетворяване на цената на ваксината срещу COVID?“.

Китайски вирусолози разработиха технология за съхранение на иРНК ваксини при стайна температура

Компанията заяви, че планира да увеличи цената на ваксината за потребителите до 130 долара за доза от сегашната цена от около 26 долара. Бърни Сандърс не смята, че новото ценообразуване е необходимо. Сандърс отбеляза, че ваксината е разработена с помощта на правителствени учени от Националния здравен институт и милиарди долари от федералното правителство.

„Тази ваксина не би съществувала без партньорството и експертизата на Националния здравен институт и значителната инвестиция на данъкоплатците в тази страна. Като публично достояние, данъкоплатците в САЩ са похарчили 12 милиарда долара за научноизследователска разработка и доставка на ваксината“, коментира Сандърс, предава още NBC News.

Калина Христова
334 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.03.28 | 11:52

2
на еми ще му трябват много дози, ама още не е изкарал кинти! сега беше на македония, до края на месеца може и да има кинтите, много не му върви в търговията!
Емѝ...

2023.03.23 | 13:19

1
❤️Здравейте) Казвам се Емѝ . на 55 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Козяк 16

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини