Сигнали за недостиг на лекарствата за грип има в аптечната мрежа в Румъния

  • 10 януари 2023 16:21

  • 469
  • 0
Сигнали за недостиг на лекарствата за грип има в аптечната мрежа в Румъния
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

За дефицит на лекарства за респираторни заболявания в аптечната мрежа в Румъния съобщават медиите в северната ни съседка. “В Букурещ никъде няма Тамифлу. В аптеките в страната се намират само по една-две кутии”, отбелязва вестник “Либертатя”. “Търсенето се увеличи точно по време на зимните празници, когато складовете не работеха”, отбелязва Флорина Бонифате, главен секретар на Колежа на фармацевтите в Румъния.

В отговор на кризата румънското министерство на здравеопазването публикува на официалната си страница списък с наличните противогрипни лекарства в страната. Оттам уточняват, че в аптеките се предлагат два заместителя на антивирусния препарат Тамифлу - Ebilfumin и Segosana. 

“Имаме запас с над четири милиона таблетки Оселтамивир”, информира здравният министър Александру Рафила, цитиран от вестник “Адевърул”. Днес той се срещна с производители и доставчици на лекарства. Това е втората му подобна среща в рамките на два дни.

Заболеваемостта расте страшно бързо! След няколко седмици всички ученици може да излязат в грипна ваканция

“В Румъния, за разлика от други страни, няма криза с ибупрофен или ацетаминофен, благодарение на фабриките за лекарства, които ги произвеждат. Днес имахме дискусии всички аптеки да бъдат заредени с необходимите лекарства. Предстои ми среща и с големите дистрибутори. Ще намерим решения, за да няма прекъсване на доставките“, заяви още министърът, цитиран от Диджи24. 

Още в края на миналата година в материал за Джи4Медия от Колегията на фармацевтите в Румъния предупредиха за възможен недостиг на различни антибиотици.

Очаква се грипната вълна да достигне своя пик в Румъния между 15 януари и 10 февруари.

Калина Христова
469 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини