Остър недостиг на аптеки в Русенско

  • 30 октомври 2022 17:37

  • 577
  • 3
Остър недостиг на аптеки в Русенско
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Остър недостиг на аптеки в селата в Русенска област. В една от общините няма нито една, а в други три са под минимума, според нуждите на населението. Хората, най-често пенсионери, са принудени да пътуват километри, за да си купят лекарства.

80% от аптеките в областта са в Русе, а в по-малките общини няма нито една. В село Иваново аптеката е затворила преди 10 години.

Здравната служба на село Иваново някога е била аптека. Имало е и стоматологичен кабинет. А сега само в четвъртък идва личният лекар. И хората са принудени да се запасяват.

Енергийната криза може да наруши веригите за доставка на основни лекарства

Но не всичко може да се предвиди. Затова и самите фармацевти искат да бъде въведена регулация за откриването на аптеки.

За тези, които са по лекарско предписание често пъти животоспасяващи лекарства, знам случаи, в които хората пропътуват между 80 и 100 километра", заяви пред БНТ Пламен Филев, председател на Регионалната фармацевтична колегия в Русе.

В момента се прави проучване по региони, за да може да бъде създадена Национална аптечна карта и да се въведат механизми, които да разпределят аптеките по-равномерно.

"Това може да се промени единствено с ограничаване на броя на обектите в големите населени места, в градовете, чрез Националната аптечна карта може да се формира максимум и по този начин да се гарантира и еднакъв достъп на гражданите до фармацевтични услуги", каза още Пламен Филев.

В същото време в Русенска област не достигат над 40 магистър-фармацевти и въпреки законовите разпоредби често в аптеките ни обслужват хора с по-ниска или без квалификация.

Мая Йорданова
577 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
гьош

2022.10.30 | 19:45

1
Русенско в труднодостъпен регион ли е?
галош

2022.11.03 | 10:05

3
изключително. достъпността се определя от цената, а цената се определя от разходите минус доходите. ако разходите са големи, а доходите - никакви, не само е труднодостъпно, ами направо недостижимо.
PaulaFox

2022.10.30 | 22:48

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини