Изплащат добавката от 75 лв. за насърчаване на ваксинацията от 1 февруари

  • 21 януари 2022 09:06

  • 658
  • 1
Изплащат добавката от 75 лв. за насърчаване на ваксинацията от 1 февруари
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Националният осигурителен институт започва изплащането на еднократната добавка от 75 лв. към пенсиите на пенсионерите, които отговарят на изискванията за завършен ваксинационен курс или имат поставена бустерна доза ваксина.

Сумата се изплаща независимо от вида и размера на пенсията, както и без значение възрастта на пенсионера. Тя не е част от пенсията и се изплаща само веднъж. Информацията за хората, които имат право на тази еднократна добавка, се получава по служебен път в НОИ от Министерството на здравеопазването.

На пенсионерите, които до 31 декември 2021 г. имат завършен ваксинационен курс, НОИ ще изплати добавките от 1 февруари т.г. с парични преводи, предхождащи редовното месечно изплащане на пенсиите с графика от 7 февруари.

Според данните, предоставени в НОИ от МЗ, това първо плащане ще обхване 694 643 пенсионери. Добавката за насърчаване на ваксинацията срещу COVID-19 ще се изплаща еднократно и на пенсионери, които имат завършен ваксинационен курс в периода 1 януари – 30 юни 2022 г., от първия работен ден и в следващите месеци.

8932 са новозаразените с коронавирус, положителни са над 22% от пробите

Информацията за хората, които имат право на еднократна добавка, ще се обменя всеки месец по служебен път между НОИ и МЗ. Допълнителните 75 лева към пенсиите ще се изплащат през месеца, следващ месеца, през който осигурителният институт е получил въпросната информация от МЗ.

Пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще получат добавката от 75 лева в личните си сметки. За пенсионерите, които получават пенсиите си чрез пощенските станции, ще бъде изготвен пенсионен запис, който могат да получат както на първо число на всеки месец, така и по-късно през месеца едновременно с пенсията си.

За пенсионерите, на които пенсиите се превеждат в други държави, добавката от 75 лв. ще се изплаща към пенсията за съответния месец в установените досега срокове. Пенсионерите не трябва да подават заявление за получаването на тази сума, нито да изпращат зелен сертификат или други здравни документи до държавните институции, уточняват от НОИ.

Теодора Александрова
658 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Niki

2022.01.21 | 11:01

1
Zachto chte triabva da im plachtate dobavki ne moga da razbera?Po tozi na4in ne vijdate li 4e plachite horata i nikoi niama da se vaksinira.

Добави коментар

Водещи новини