Управителят на НОИ: COVID добавката не трябва да се счита за част от пенсията

  • 12 януари 2022 21:15

  • 1440
  • 3
Управителят на НОИ: COVID добавката не трябва да се счита за част от пенсията
© БТВ
Слушай новината Слушай новината

Близо 1 млн. пенсионери получиха по-малък доход, отколкото този, който те очакваха и им беше обещано от политиците. Това заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов.      

Той обясни, че объркването е дошло заради COVID добавките, които са били намалени и въпреки увеличените пенсии – доходът през януари е бил по-нисък от този през декември.

COVID добавката се изплаща от миналата година лятото – беше 50 лв., после стана 120 лв. – сега 60 лв. Тя се изплаща в същия ден, в който и пенсиите, затова хората си мислят, че е към пенсиите им. Няма нито едно лице, на което пенсията да не е увеличена от 25 декември, обясни Иванов. 

Управителят на НОИ уточни, че при някои пенсионери увеличението е под 60 лв. (разликата в добавката), затова са взели по-малко пари. 

Грешка няма. Не трябва COVID добавката да се счита за част от пенсията. Тя е за подпомагане в COVID кризата. Хората може да са свикнали, но тя е отделна, допълни той и уточни, че след края на пандемията тя ще бъде спряна. 

Иванов добави, че ощетените пенсионери ще бъдат компенсирани през февруари заради решение на правителството. По думите му близо 250 хил. души са получили до 5 лв. разлика. Има лица и с по 20 лв., най-драстичната разлика е при хората, получаващи социална пенсия за старост.

Половината пенсионери са получили по-ниски пенсии през януари спрямо декември

Константин Тодоров
1440 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Гост

2022.01.13 | 04:53

3
Грухтяща свиня комунистическа Некадърници
кир михалаки

2022.01.12 | 21:41

2
Не разбирате ли че хората са недоволни от това което сътворихте ? Не за добавките ви умрели а за престъплението да се правите на богове !Когато има правила трябва да се спазват а вие ги погазихте!
РИИ

2022.01.12 | 21:38

1
Не сме ви умрели за ковид добавката бе! Стига сте пели едни и същи глупави песни! Ощетихте хората с най голям принос към НОИ! Дадохте измислени пари на хората с най малък принос! Подиграхте се с труда на хората и пак лъжете и мажете! Изчислете пенсиите на хората със среден доход за 2020 и стига сте обяснявали как някои не им стигат мизерните пенсии! Те са си прибирали парите под масата!

Добави коментар

Водещи новини