Омбудсманът: Чувам, че от месец юни се очаква ковид добавката в пенсиите да отпадне

  • 18 януари 2022 08:54

  • 7585
  • 8
Омбудсманът: Чувам, че от месец юни се очаква ковид добавката в пенсиите да отпадне
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

НОИ отказа да изпрати служебно разпорежданията на хилядите пенсионери, които така и не разбраха какъв е размерът на пенсиите им. Това коментира в "Денят започва" по БНТ омбудсманът Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент.

От НОИ обясниха, че е добре пенсионерите да си извадят ПИК, за да могат да проверят размера на увеличението си, за което обаче те отново трябва да чакат на опашки, не виждам защо не им се даде информация на хората, обясни омбудсманът.

В писмо до парламента омбудсманът посочи шест стъпки за по-справедливи пенсии

От началото на годината жалбите са стотици, заяви Ковачева.

Чувам, че от месец юни се очаква тази ковид добавка да отпадне, според мен е недопустимо да се отнема от пенсионерите, подчерта омбудсманът.

Трябва принципът на преизчисление да бъде променен, категорична е Ковачева. Тя коментира и инициираните законодателни промени за дейността на колекторските фирми.

Когато и да се реши проблемът с колекторските фирми, все ще е късно. При мен от години постъпват множество жалби от хора, които са тормозени, заяви Ковачева.

Няма никакъв режим, никаква законодателна практика, която да ограничава произвола, защото тук говорим за тормоз и издевателства, хората са пропищели. Затова се обърнах към министър Нинова с настояване представители на омбудсмана да бъдат включени в работната група по законодателните промени, допълни омбудсманът.

В ковид пандемията ситуацията се влошава още повече, защото хората губят доходи. Хората, които обективно и трайно не могат да си погасяват задълженията, трябва да получат шанс за глътка въздух и да могат да продължат живота си на чисто, подчерта омбудсманът.

Ковачева коментира и проблема с домашното насилие. Призна, че официална статистика няма.

Георги Гьоков: Няма да има по-ниска пенсия за януари спрямо декември

Обясни, че в рамките на месец на среща вчера е поет ангажимент за изчистване на противоречията и внасяне на законопроект в НС.

Трябва да има ясен механизъм за защита на жертвите. Докога ще намираме жени убити, в куфари и никой нищо не може да направи, попита омбудсманът.

Радина Лазарова
7585 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
е

2022.01.18 | 14:53

8
А работещите кучета ги яли, така ли? Нас ковит не ни лови, а? Че заплатата ми падна наполовина като бях болен, много важно, че дадох 500 лева за хапчета, карай...
е

2022.01.18 | 14:52

7
Егаси, ние които ще се пенсионираме след 15 години сега трябва да се молим Ковита да не си отива дотогава, така ли?
Доц.К.Симеонова

2022.01.18 | 10:05

6
Благодаря за разбирането на гжа Ковачева. Но нека да се действа нека да се рсботи.Нека управляващите да започнат не да анализират а да налагат Законни промени...да се борят против корупцията кражбите и сивата инкономика.
пенсионер

2022.01.18 | 09:59

5
щом още масларката ръси мозък за пенсиите, файда йок!
пенсионер

2022.01.18 | 09:58

4
щом още масларката ръси мозък за пенсиите, файда йок!

2022.01.18 | 09:24

3
Тая е напълно безполезна.

2022.01.18 | 09:12

2
Днешното правителство- комунисти дойдоха на власт с ЛЪЖА и благодарение на финансовата подкрепа на мафиоти избягали от закона в държавата! Румен Радев про руски настроен избран с манипулации с машинен вот загуби комисионна от сделката Грипен...яхна протеста 2021 организиран от криминалния контингент...Кирил Петков син на окръжен на БКП изнесъл в Канадска банка през Австрия близо 160 млн долара в началото на 90те..Асен Василев фалира фирма в Великобритания....Корнелия Нинова...опитна в източването на фирми в началото на 90те ...всичко започна преди 2-3 години когато Българското правосъдие подгони Цв.Василев и Васил Божков ..закрилниците и финансови магнати, които подпомагат БСП през годините ....и започнаха с компромати и откровени ЛЪЖИ ...снимки ....вили в чужбина и се стигна до канибализъм ....сега стана ли ви ясно уважаеми кой Ви управлява в момента ....МАФИЯТА !!!!!
Седесаро-мутренската банда

2022.01.18 | 09:08

1
в Парламента пречи за възстановяването на България.

Добави коментар

Водещи новини