Румъния продава на Ирландия 700 000 дози от ваксината на Пфайзер

  • 04 август 2021 15:29

  • 527
  • 0
Румъния продава на Ирландия 700 000 дози от ваксината на Пфайзер
© Getty Images/Guliver

Румъния ще продаде на Ирландия 700 000 дози ваксина срещу КОВИД-19 на компанията Пфайзер/Бионтех, заяви днес държавният секретар в здравното министерство Андрей Бачу, като отбеляза, че тези дози не са необходими в момента на Румъния за ваксинационната й кампания, предаде Аджерпрес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

"Румъния сключи принципен договор за продажбата на ваксини срещу КОВИД-19 на Ирландия. Предмет на този договор са 700 000 дози на Пфайзер/Бионтех с много важното уточнение, че тези дози не са необходими в момента за протичането на ваксинационната кампания в нашата страна. Ние продължаваме да имаме в страната достатъчно голям брой дози както за продължаване на ваксинационната кампания, така и в случай че се реши прилагане на трета доза", посочи Бачу.

Ирландия купува 1 млн. ваксини от Румъния

Той заяви, че дозите ще бъдат продадени на същата цена, на която са били купени.

"Във връзка с цената нещата са много ясни. Договорите, направени от Европейската комисия, включително договорът, който има Румъния, казват много ясно: не може да се извлича печалба чрез препродажба на дози от ваксината, независимо от типа на ваксината и производителя й. (...) Иначе би било нехуманно, неморално и неетично някой да печели от препродажба на дози ваксина при такава голяма нужда", подчерта държавният секретар.

Той добави, че Румъния в момента има излишък от ваксини, които трябва да бъдат използвани в рамките на срока им на годност, и вариантите за това са даряване или препродажба. Бачу добави, че в момента се водят разговори и с други страни за продажба на ваксини и вероятно в скоро време ще бъдат финализирани и други подобни споразумения.

Ирландия ускорява ваксинацията на младите хора заради варианта Делта

По-рано Румъния продаде 1,17 милиона дози ваксина на Дания и дари близо 700 000 дози на Молдова, Украйна, Сърбия и други страни, допълва БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
527 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини