В Киргизстан открили чудодейно лечение на COVID-19 - с токсичен корен

16 април 2021 19:09

В Киргизстан открили чудодейно лечение на COVID-19 - с токсичен корен
© pixabay
1827 1

Киргизстанските власти започнаха да препоръчват корена на растение, известно като много токсично за човека, като чудодейно лекарство при COVID-19, съобщи БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23287

Министърът на здравеопазването Алимкадир Бейшеналиев представи отварата на пресконференция, като увери, че президентът Садир Жапаров вече я е използвал за лечение на хиляди болни задържани, докато е бил в затвора за взимане на заложници миналата година.

СЗО: Заразяванията и смъртните случаи от COVID нарастват с тревожни темпове

Алимкадир Бейшеналиев изпи пред журналисти няколко глътки от лекарството, което съдържа екстракт от корен на аконит (вълче биле). Това планинско растение е силно токсично за човека, но се използва в традиционната медицина.

"Няма никаква опасност за здравето - увери министърът. "Трябва да се пие топло и до два-три дни PCR тестът няма да е положителен и човекът веднага ще се почувства по-добре."

Преди пресконференцията президентът Жапаров разпространи във Фейсбук видео как течността се налива в шишета от хора без предпазни средства. На етикета на бутилките пише, че лекарството е ефикасно "срещу коронавирус и рак на стомаха" и предупреждението, че ако разтворът не бъде загрят преди пиене, може да предизвика смърт.

Вчера Световната здравна организация (СЗО) разкритикува рекламирането на този корен от политици. "Медикамент, който не е преминал през клинични изпитания, не може да бъде признат официално и препоръчан за обща употреба" - заявиха от СЗО. Киргизстан сега се бори с трета вълна на COVID-19 и болниците са препълнени.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23287

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1827 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар
Тончо

2021.04.16 | 20:11

1
Греяна ракия гони всеки вирус.

Добави коментар

Водещи новини