Има или няма лекарства за бременни?

19 ноември 2020 10:57

©
519 0

Здравният министър увери, че има лекарства за бременни по аптеките. Това стана по време на брифинга на НОЩ в Министерския съвет.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24268

"Въпросът, в който твърдите, че няма лекарства за бременните, не отговаря категорично на истината. На сайта на ИАО има качени всички аптеки, има телефони, може да се позвъни. Това, което говорите, е за липсата на медикаменти, които хората си купуват и се самолекуват от коронавирус. Самолечението с антибиотици ще доведе до една тежка микробиологична резистентност и след време хората ще умират от бактериални инфекции, които ние няма да можем да лекуваме", отговори Ангелов на въпрос на Стефан Балабанов от "7/8 ТВ".

"Тук не става дума за мента, глог и валериан", репликира му своя страна Балабанов, настоявайки, че е направил проверка по аптеките в центъра, където въпросните медикаменти липсвали. 

Последва нов отговор на министъра.

"Реекспорт означава износ на лекарства на територии извън ЕС. Не се намираме и в извънредно положение, както твърдите, което да налага забрана на износ на лекарства. Казах ви, че в момента в страната до края на ноември ще влязат 360 000 опаковки, които са нискомоликулярни хепарини и те ще задоволят нужните както на болничния пазар, така и на аптеките в страната", каза проф. Ангелов.

Недостиг на животоспасяващи инжекции за бременни заради COVID-19

За проблема с липсата на инжекции за бременни жени с тромбофолия писа и NOVINI.BG. Въпреки уверенията на властите обаче бъдещите майки продължават да са притеснени. 

Същевременно читатели на NOVINI.BG продължават да сигнализират за липсата на важните медикаменти. Не става ясно каква е реалната причина за липсата на инжекции - презапасяването или използването им за лечение в болниците срещу коронавирус.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24268

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
519 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини