Супите са ефикасни в борбата с маларията

20 ноември 2019 13:44

Супите са ефикасни в борбата с маларията
© pixabay
390 0

Учени от Лондонския имперски колеж установиха, че някои месни и зеленчукови супи прекъсват жизнения цикъл на паразита Plasmodium falciparum, който предизвиква малария, съобщава сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА.

Специалистите са анализирали проби от 56 домашно приготвени супи, които били използвани за лечение на треска, а рецептите им са били предавани от едно поколение на друго. Филтрираните екстракти били в 72-часов инкубационен период с различни култури на Pl. falciparum.

Маларията може да бъде изкоренена до 2050 г.

Оказало се, че пет супи действително намалили с 50 процента размножаването на паразита, като блокирали половото му съзряване. Съставът на ефикасните в борбата с маларията супи варирал. Затова специалистите засега не знаят кои съставки са най-полезни. Предстои те да бъдат идентифицирани в бъдещи изследвания и да се тестват в клинични изпитания.

По-рано международен екип от учени заключи, че вярата на хората в свръхестественото, включително в дявола и нечистата сила, може да помогне в борбата срещу разпространението на инфекциозни болести. Маларията ежегодно убива около 400 хиляди души.

Мая Йорданова
390 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини