Глобалният фонд за борба срещу СПИН, туберкулозата и маларията събра над 14 милиарда долара

  • 11 октомври 2019 08:07

  • 329
  • 0
Глобалният фонд за борба срещу СПИН, туберкулозата и маларията събра над 14 милиарда долара
© Getty Images/Guliver

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на заяви, че конференция на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулозата и маларията е събрала над 14 млрд. долара за следващите три години, предаде Франс прес.

Първоначално събраните средства бяха 13,92 млрд. долара. Макрон, който е домакин на международната конференция във френския град Лион, обаче обеща да продължи да работи за достигането на целта от 14 млрд. долара, която организацията си беше поставила след събраните 12,2 млрд. долара на предишната конференция през 2016 г., предаде Асошиейтед прес.

На двудневния форум присъстваха 12 държавни и правителствени ръководители, предимно от африкански страни.

Макрон допълни, че в последната минута Франция е повишила обещаните от нея средства с 20 процента до 1,42 млрд. долара - предишната обявена от нея сума беше с над 60 милиона долара по-малка - и призова и другите страни да последват примера й.

Конгресът на САЩ одобри ангажимент за предоставянето на общо 4,68 млрд. долара през следващите три години. Вашингтон и Париж са най-големите донори.

Даренията от правителства, дарители филантропи и частния сектор ще бъдат използвани, за да бъдат финансирани с тях здравни програми в повече от 100 страни. Основни получатели на средствата са Нигерия, Танзания, ДР Конго, Мозамбик и Зимбабве.

Глобалният фонд заяви, че парите ще помогнат да бъдат спасени 12 млн. живота, да бъдат избегнати 234 млн. заразявания и да бъде направен опит за наваксване с усилията да бъде сложен край на епидемиите от ХИВ, туберкулоза и малария до 2030 г.

Организацията добави, че програмите, които е подкрепила, откакто е била създадена през 2002 г., са спасили 32 млн. живота.

Докато отправяше призива си за предоставяне на средства, в словото си Макрон дори се обърна директно към определи страни, като ги споменаваше поименно, предаде ДПА.

Той заяви например, че Япония, Норвегия и Австралия също като Франция трябва да увеличат приноса си.

"Сигурен съм, че Япония може да достигне 15 процента", заяви той. "Нещата ще се променят коренно, ако Япония направи това усилие!", каза Макрон.

Държавите от Персийския залив - Саудитска Арабия, Катар и Обединените арабски емирства, които през 2016 г. са направили доста по-малки приноси, ако изобщо са направили такива, са "страните, от които имаме големи очаквания", добави той.

"Говоря за тези страни, които ако разбирам правилно, имат ресурси", каза Макрон на фона на смях и аплодисменти в залата на конференцията в Лион. Според него всяка от тях може да предложи от 100 до 150 млн. долара.

БТА
329 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини