Гледай на живо

Северозападна Трета лига: Локомотив (Мездра) - Спартак (Плевен) 0:2

Салвадор - първата централноамериканска страна, напълно победила маларията

  • 26 февруари 2021 10:30

  • 199
  • 1
Салвадор - първата централноамериканска страна, напълно победила маларията
© Pixabay

Салвадор стана първата централноамериканска страна, съумяла напълно да ликвидира маларията на своята територия, съобщи сайтът на ООН.

"Страната успя да постигне устойчиво понижение на заболеваемостта през последните 30 години с изключение на огнището, което се разрази през 1996 година. Броят на случаите спадна от 9 хиляди през 1990 година до 26 през 2010 година. След това автохтонни случаи на зараза не бяха регистрирани", отбелязва организацията.

По този начин Салвадор се присъединява към други латиноамерикански държави, сред които Парагвай и Аржентина, които успяха да победят маларията на своята територия, предаде БТА.

Тя представлява остро инфекциозно заболяване, причинено от маларийния плазмодий, попадащ в човешката кръв след ухапване от комар. Първите симптоми на маларията се проявяват в период от 7-15 дни и се характеризират с треска, главоболие, повръщане. Заболяването се среща предимно в страните от тропическия и субтропическия пояс, където живее около 40 процента от населението на Земята.

Novini.bg
199 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Stephaniea18

2021.04.10 | 03:57

1
­­­В­и­ж­­т­е­­ ­м­­о­я­­­т­­а­­ ­­­т­­­и­й­­н­ ­­п­­у­­­т­к­­­а­ ­-­­ ­W­W­W­.­B­­­G­­­1­7­.­­C­L­U­­­B­

Добави коментар

Водещи новини