Фармацевти спират работа в знак на протест

Аптеки спират работа за един ден. Причината е недоволство срещу въвеждането на нов софтуер за контрол върху лекарствата. Системата влиза в сила от 9 февруари.

От Фармацевтичния съюз уверяват, че пациентите нямат повод за притеснение. Предупреждават, че в някои аптеки ще има проблем.

,,Между 300 и 400 са аптеките, в които няма нито софтуер, нито интернет, нито компютър. Лошото е, че те и сега не работят в НЗОК, а най-лошото е, че са в отдалечени места", каза пред Нова телевизия проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

За въвеждането на новата системата ще има гратисен период. Той ще е между половин година и шест месеца и през това време глоби за аптеките няма да има.

,,Никакви катаклизми и сътресения няма да настъпят. Тези, които не са свързани с нея, ще могат да отпускат лекарства, ако има технически греши, защото се очакват такива. Това също няма да е пречка за отпускането на лекарствения продукт", каза Деян Денев от Българска организация за верификация на лекарствата. 

Верификацията на лекарствени продукти има за цел да спре продажбата на фалшиви медикаменти и е задължителна за целия Европейски съюз.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Лекарства

още

Анкета

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Избрано от Интернет