Има ли опасност заради нова наредва много аптеки да не могат да продават лекарства?

04 февруари 2019 08:09

Има ли опасност заради нова наредва много аптеки да не могат да продават лекарства?
© Булфото (архив)
798 3

Ще останат ли аптеки у нас без възможност да продават лекарства? Такива опасения имат фармацевти от Благоевград, според които заради нови изисквания много от аптеките могат да се окажат в практическа невъзможност да продават медикаменти.

На 9 февруари влиза в сила нова наредба, която важи за всички държави в Европейския съюз. Според нея всички аптеки трябва да имат специален софтуер, в който да отразяват продажбите си. Това би трябвало да гарантира, че фалшиви лекарства на пазара няма да има. За някои аптеки обаче разходите за този софтуер се оказват сериозен проблем.

Недоволни от промените преди дни написаха писмо до Министерството на здравеопазването.

„От нас се изисква да оборудваме аптеките си със специални четци. Тези софтуери са много скъпи. Освен това има една система, която ще бъде включена от 12 февруари. Това е системата за докладване на липсващи лекарства към Изпълнителната агенция по лекарства”, каза в ефира на „Здравей, България” по Нова телевизия председателят на фармацевтичната колегия в Благоевград Константин Качулев. Той допълни, че средният разход за аптеките по въвеждането на този нов софтуер ще бъде около 2000 лв.

От Здравното министерство обясниха, че срокът до 9 февруари все пак ще бъде удължен и аптеките ще разполагат с 6-месечен преходен период, за да се справят с новата европейска наредба.

Десислава Станева
798 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ЗЛОБЕН

2019.02.04 | 10:51

3

ИМБОРСАЦИЯ РЕИМБОРСАЦИЯ, ВЕРИФИКАЦИЯ АБЕ ЗАЩО НИ ПРАВИТЕ НА ЛУДИ. КАЖЕТЕ ЗАЩО В ТАЗИ НЕЩАСТНА БЪЛГАРИЯ ЛЕКАРСТВАТА СА НАЙ- СКЪПИ. НАЙ- БЕДНИТЕ И НАЙ- БОЛНИ ХОРА В ЕС. ПЛАЩАТ НАЙ- СКЪПО. ТОВА Е МНОГО, МНОООООГО СТРАШНО. ВЛАСТИМАЩИТЕ СЕ ПРАВЯТ, ЧЕ НИЩО НЕ СЕ СЛУЧВА. ТОВА СИ Е ЧИСТА ПРОБА Г Е Н О Ц И Т.

Индианец

2019.02.04 | 10:31

2

Много малоумници заменят б със в в социалните мрежи.А някои го правят и в заглавията...

Химлер

2019.02.04 | 08:38

1

Нова наредва.....ами как да няма опасност.

Добави коментар

Водещи новини