Експериментална ваксина е ефикасна срещу туберкулоза

  • 26 септември 2018 11:57

  • 862
  • 0
Експериментална ваксина е ефикасна срещу туберкулоза
© Pixabay

Експериментална ваксина, разработена от "ГлаксоСмитКлайн", може да предотврати развитие на туберкулоза у половината от инжектираните с нея хора, предаде Ройтерс.

Като се има предвид провалът на други експериментални ваксини през последните няколко години, това може да е важно събитие в борбата с туберкулозата, макар че 54-процентната ефикасност в клинични тестове е ниска в сравнение с имунизацията за други болести.

Използваната понастоящем ваксина на базата на бацил на Калмет и Герен е създадена през 1921 г. и се дава рутинно на деца в страни с ниско ниво на туберкулоза, за да се предотврати заболяването. Осигурената защита обаче изчезва след няколко години и ваксината става неефикасна срещу най-често срещаната форма на туберкулоза, която засяга белите дробове и може да бъде предадена чрез кашляне и кихане.

Ваксината на "ГлаксоСмитКлайн" е създадена, за да предотврати възможността латентна туберкулоза да се превърне в активна. Смята се, че 1,7 милиарда души - една четвърт от населението на света, са засегнати от латентна туберкулоза и са с риск от заболяването, причинило смъртта на 1,6 милиона души миналата година.

Новата ваксина, известна като M72/AS01, в момента преминава втора фаза на тестове. След 2,3-годишно наблюдаване на здравословното състояние, десетима от 1786 възрастни, които били ваксинирани два пъти, развили активна белодробна туберкулоза, при 22-ма от 1787 участници, които приели плацебо. Изследването е извършено в Кения, Замбия и РЮА.

Резултатите от него са публикувани в "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин".

Последвайте канала на

БТА
862 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини