Кърмата е ваксина срещу астма и диабет

Кърменето е магия, а майчиното мляко е най-големият подарък за всяко новородено. Този процес сближава жената с нейното дете и изгражда уникална връзка между тях. Близостта и допирът успокояват малкото човече и подпомагат емоционалното, психическото и интелектуалното развитие.

Много са митовете, които карат жените да се отказват от кърменето - малките гърди, увисването на бюста, недостатъчно количество или хранителни вещества в майчиното мляко, болката. Всичко това е погрешно. Размерът на гърдите няма никакво значение, а увисването на бюста в повечето случаи настъпва заради самата бременност и промените в тялото. Кърмата може и трябва да бъде стимулирана. Това е нещо, за което бебето помага инстинктивно. А „нехранителната“ кърма е спорно понятие, тъй като според някои изследвания само 4% от жените имат подобен проблем. Дори и в тези случаи обаче кърмата е полезна за новороденото, макар и да не може да го засити изцяло. Колкото до болката, тя е въпрос на време, в което майката и бебето свикват и се нагаждат един с друг. Когато намерите удобна позиция, а пеленачето засуче правилно, дискомфортът се превръща в комфорт, пише „Телеграф“.

Преди кърмата да „слезе“ в гърдите пристига коластрата. Тя е в пъти по-богата на белтъчни вещества, които изграждат тялото на бебето, а също и го зареждат с антитела и имунни фактори. Не случайно коластрата е определяна като първата „ваксина“за новороденото. След това гърдите се изпълват със зряло мляко.

Най-общо кърмата е изградена от мазнини, въглехидрати, протеини, аминокиселини, витамини. В майчиното мляко има над 100 различни ензима, които подпомагат храносмилането на бебето и стимулират развитието на чревната лигавица. Мазнините представляват около 50% от общото енергийно съдържание на кърмата. Лактозата пък е въглехидратът, който е в най-големо количество. Освен това майчиното мляко е добър източник на витамин А, фолиева киселина, натрий, цинк и съдържа малки количества витамини С, D и К, желязо, калций, магнезий, йод, мед и др.

България се включва в Световния ден на кърменето. По традиция тя се отбелязва от 1 до 7 август. Тази година мотото е "Кърменето - основа на живот".

Според данните на световната здравна организация и УНИЦЕФ всяка година 78 милиона новородени са с повишен риск от смърт, защото не са кърмени през първите часове след появата си на бял свят. Едва две от 5 бебета са кърмени незабавно след раждането си, показва изследване в 76 страни с ниски и средни доходи. Предишни изследвания показват, че отлагане на кърменето между два и 23 часа увеличава риска от смърт с 33%.

През следващите дни в десетки градове в страната сред които София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора и др. са предвидени редица инициативи.


 


 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Лекарства

още

Анкета

Какво би ви накарало да се тествате за COVID-19?

Какво би ви накарало да се тествате за COVID-19?

Избрано от Интернет