Херпетологът Емилия Вачева: Никога не правете това при ухапване от змия

  • 25 юни 2024 16:23

  • 9414
  • 0
Херпетологът Емилия Вачева: Никога не правете това при ухапване от змия
© pixabay

Мит е, че при ухапване от змия трябва да се пие алкохол. Опитът за изсмукване на отровата също не е правилно действие, защото ако този, който помага, има раничка в устата, може да пострада. Това каза в предаването „Социална мрежа” по Нова нюз херпетологът Емилия Вачева.

Специалистката обясни, че опасност при ухапване от отровна змия има само за децата. На територията на България има само две отровни змии - усойница и пепелянка, но те не могат да бъдат смъртоносни за възрастен човек.

Смъртни случаи след ухапване от змия в България няма от десетилетия, каза Вачева. Тя подчерта, че лекарска помощ трябва да се потърси, но това трябва да стане спокойно и без паника, защото време за реакция има.

При ухапване от змия - без резки движения

Ухапаният не трябва да тича за помощ, защото от движението отровата може да се разпространи по-бързо. По-добре е той да остане седнал и да пие вода.

Отровните, а и неотровните змии хапят като защитна реакция. Ако видим змия най-доброто, което можем да направим, е да ѝ оставим възможност да избяга, обясни специалистката.

Усойницата се среща в планинините и ако ни ухапи, първо трябва да се обадим в Планинската спасителна служба.

Пепелянката се среща в по-ниското, но избягва населените места. Емилия Вачева обясни, че те могат да се появят в дворове, където има високи треви и натрупани боклуци. Змиите търсят гризачи и ако има такива, значи може да очакваме и някоя змия на мястото.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
9414 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини