При ухапване от змия - без резки движения

  • 23 юни 2024 11:49

  • 2074
  • 2
При ухапване от змия - без резки движения
© Novini.bg/ Canva

Като видим отровна змия, не трябва да я докосваме, а при ухапване - без резки движения, като трябва да си набавим и противоотрова. Това каза херпетологът д-р Емилия Вачева.

През последните дни сме свидетели на все по-честите срещи на хората със змии. Поради незнание много от тези срещи завършват с ухапвания.

"В България има 16 вида змии и можем да ги срещнем навсякъде, но трябва да знаем от кои да се притесняваме и от кои не. Повечето в страна ни са доста екзотични и трудни за намиране", обясни хепертологът.

Тя уточни, че неотровните змии са смоци и голям стрелец, но има и два вида отровни - пепелянката и усойницата.

Как да реагираме при среща със змии?

"Усойницата е високопланински вид и нея можем да видим само по време на разходка във високата планина, затова пък пепелянката обитава по-ниски райони, но предимно извън населени места", подчерта Емилия Вачева, цитирана от БГНЕС.

Тя е категорична, че когато сме в планината трябва да сме с високи обувки, дълги панталони и като видим усойници, да не се докосваме до тях: "Трябва да ги оставим на мира, те или ще избягат, или ще ни оставят да си тръгнем. Единствените случаи, в които могат да ни ухапят, е при опит да ги преместим или по някаква друга причина се докоснем до тях".

Вачева обясни, че у нас няма смъртни случаи, но случаи на ухапване - да. "В крайна сметка те не са смъртоносни, но биха представлявали опасност за деца и много възрастни хора. Ако имаме инцидент с отровна змия, трябва да се обадим на Бърза помощ или на планинска спасителна служба, да запазим спокойствие, да не правим резки движения, понеже с движенията отровата ще се движи по-лесно по-кръвта", поясни Емилия Вачева.

Хепертологът коментира, че симптомите при ухапване са гадене, замайване, диария, отпадналост, главоболие и то трае от 1-2 дни до повече в зависимост от организма. "Когато поискаме лекарска помощ вече се вливат системи и се дават медикаменти", добави д-р Вачева.

Емилия Вачева смята, че в повечето големи, а и по-малки градове болниците разполагат с противоотрова: "Там има със сигурност и е добре да се постави от лекар".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2074 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.23 | 12:35

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik
вече женен IT спец

2024.06.23 | 12:18

1
змията в кухнята хапе по-страшно от усойница

Добави коментар

Водещи новини