Сериозен интерес от желаещи да станат военни парамедици във ВМА

  • 12 юни 2024 12:46

  • 802
  • 3
Сериозен интерес от желаещи да станат военни парамедици във ВМА
© ВМА

Двойно повече военни парамедици завършиха в Центъра за професионално обучение към Военномедицинска академия (ВМА) през 2024 година. 12 са военнослужещите, успешно преминали теоретичната и практическата част от държавния изпит за придобиване на четвърта степен на професионална квалификация по професията „Военнослужещ-санитарен инструктор“. За сравнение, пилотната група през миналата година се състоеше от шестима обучаеми.

Програматa се осъществява съвместно между ВМА и Професионалния старшински колеж към ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”. Обучението им стартира през есента на 2023 г., като в колежа изучаваха военни дисциплини и английски език, а от средата на декември м.г. започнаха и своята медицинска подготовка – теоретична и практическа, във Военномедицинския симулационен тренировъчен център на ВМА.

Основната задача на военнослужещите-санитарни инструктори е оказване на първа помощ, евакуация и транспортиране на ранени, поразени, болни и пострадали, и при необходимост – асистиране на по-високо квалифицирания медицински персонал в медицинските пунктове и спешните отделения на МБАЛ към ВМА, коментира полк. доц. Иван Попиванов, заместник-началник на ВМА.

Смелостта да бъдеш военен лекар

Освен това, осъществяват дейности по оказване на първа помощ, свързани с първоначална оценка и поддържане на основните жизнени функции на пострадал или ранен и с осигуряване на специализиран транспорт до лечебно заведение. Оказването на първа помощ на пациенти в спешно състояние изисква висока степен на отговорност и благонадеждност. Военнослужещият-санитарен инструктор следва да е в състояние бързо да взема адекватни решения в екстремни условия и да изпълнява разпореждания, както и да действа ефикасно, като отчита и психическото състояние на пациента.

Военнослужещият-санитарен инструктор може да работи във военните формирования на Българската армия и в други военизирани структури за нуждите на Въоръжените сили, както и в съставите на многонационални екипи в страната и извън нея. А след девоенизиране може да заема длъжности за парамедици в националната здравна система.

Последвайте канала на

Владимир Василев
802 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Измислена професия

2024.06.12 | 13:03

2
това е за селяните ,които нямат достатъчно мозък да станат лекари

2024.06.14 | 13:56

3
Това е вярно. А чучелото прилича на Мутафчийски, който неистово се опитва да докаже колко важна е управляваната от него кочина.
Надежда дДойчева...

2024.06.12 | 12:54

1
КАТИЛА, ПОЗДРАВИ НА МАЙКА ТИ ИРЕНА ДИМИТРОВА В ЗАДНИЯ ДВОР!

Добави коментар

Водещи новини