Премиерът връчи свидетелствата за летателна правоспособност на първите пилоти на медицински хеликоптери

  • 20 декември 2023 16:37

  • 1127
  • 2
Премиерът връчи свидетелствата за летателна правоспособност на първите  пилоти на медицински хеликоптери
© МС
Слушай новината Слушай новината

Министър-председателят акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С, в присъствието на министъра на транспорта и съобщенията Георги ГвоздейковГеорги ГвоздейковГеорги Гвоздейков е авиационен инженер, завършил магистърска програма по „Авиационна техника, връчи свидетелствата за летателна правоспособност (бревети) на първите пилоти, които ще изпълняват операции по спешна медицинска помощ по въздух – HEMS. Шестимата пилоти, които ще обслужват първите два хеликоптера, преминаха теоретично и практическо обучение и положиха успешно изпити, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Досега най-често говорим за хеликоптерите, щастлив съм, че вече започнахме да говорим за хората, които са не по-малко важни. Вие сте героите на това, което предстои“, обърна се министър-председателят към пилотите. Той посочи, че координацията между различните институции и служби, както и връзката с телефон 112, ще позволи да се реагира максимално бързо с наличната техника при необходимост и ще бъде от полза за всички.

„Това се пилоти, които ще имат щастието и шанса да дадат старт на системата за спешна медицинска помощ. Това са може би най-подготвените пилоти в България. Важното е, че въпреки скептиците, въпреки критиците това е правилният начин, по който трябва да бъде изградена системата за спешна медицинска помощ в България. И това са европейските правила, които се прилагат в цяла Европа“, заяви министър Гвоздейков. Той съобщи, че в проектобюджета за следващата година са заложени средства за авансово плащане за поръчка на допълнителните два хеликоптера, с които общият им брой ще стане осем. 

Събитието се проведе във въздушната база на Гранична полиция на летище София, където временно ще бъде базиран първият хеликоптер за спешна медицинска помощ по въздух. Изградени са две (временни) оперативни бази – в София на територията на въздушната база на Гранична полиция и във Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия. Предстои обявяване на обществена поръчка за изграждане на шестте оперативни бази от системата за спешната медицинска помощ по въздух в София, Пловдив, Сливен, Габровница, Долна Митрополия, Търговище. 

Връчват свидетелствата на първите шест пилоти на медицински хеликоптери

Първият хеликоптер с регистрация LZ-HMA, на базата на който ще бъде сертифициран авиационният оператор, вече е произведен. В момента се извършват стандартни полетни тестове, като предстои да бъде боядисан. До 15 януари 2024 г. хеликоптерът трябва да бъде транспортиран по въздух до България. Очаква се вторият хеликоптер да бъде доставен в средата на 2024 г., а третият в края на 2024 г. Останалите 3 хеликоптера трябва да са готови до средата на 2026 г.

Процедурата по лицензиране на оператора „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД е в ход. Тече активна работа в ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ по проверка на документите и процедурите. Очаква се финализиране до средата на февруари 2024 г., така че с идването на първия хеликоптер да заработи и авиационният оператор.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1127 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.12.24 | 15:23

2
много дърти тияя пилоти бе, също като главния координатор на проекта - бастуна Л. Алексиев

2023.12.20 | 18:43

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини