"Биобанк" обяви, че съхранява най-голямото количество секвениран човешки геном

  • 30 ноември 2023 22:57

  • 1052
  • 1
"Биобанк" обяви, че съхранява най-голямото количество секвениран човешки геном
© Gettyimages

Британската "Биобанк" (UK Biobank) обяви, че съхранява най-голямото количество секвениран човешки геном, съобщи БТА.

Събраните данни представляват "най-детайлната картина на човешкото здраве, съществуваща до момента", обявиха учените. Секвенирани са проби от 500 000 души.

Човешкият еном съдържа 3г млрд. базови двойки. 

Създадоха еликсир на младостта

Данните ще помогнат на учените да персонализират риска от заболявания и да разберат по-добре генетичните заболявания, както и да разработят по-ефективни медикаменти за лечение. 

Професор Наоми Алън, учен от "Биобанк", каза, че събирането на този материал означава разработване на нови и по-ефективни лекарства за сърдечни заболявания, диабет тип 2, редки генетични болести и рак в рамките на няколко години. "Това ще доведе до по-таргетирана медицинска грижа, защото генетичната предразположеност на човека ще помогне да се определи дали той ще се повлияе от определено лечение и дали ще има странични ефекти", добави тя. 

Данните ще спомогнат за по-точно определяне на хората, които са с висок генетичен риск от дадено заболяване, както и за целенасочен скрининг, ранна диагностика и превантивни мерки.

Според Алън секвенираният геном, заедно с данните за начина на живот, околната среда, биомаркерите и медицинските изследвания, ще помогне на "Биобанк" да създаде най-детайлната картина на човешкото здраве. 

След пет години, повече от 350 000 часа секвениране и повече от 200 млн. британски лири инвестиции, "Биобанк" е събрала най-голямата база данни в света. 

Според професор сър Рори Колинс, старши научен сътрудник в "Биобанк", базата данни е истинско съкровище. "Очаквам трансформиращи резултати по отношение на диагностиката, лечението и медицинската грижа", добави той.

Основана преди 20 години, "Биобанк" (UK Biobank) е организация с нестопанска цел. Екипът е събрал данни от 500 000 души.

Секвенирането на проби е станало след серия разработки, използващи биомедицинската база данни на "Биобанк". Това включва откриването на гените, свързани със защита срещу затлъстяването и диабет тип 2, което има потенциал за разработка на нови лекарства. Идентифицирани са хората с висок риск от развитие на сърдечни заболявания, рак на гърдата и простатата, което може да спомогне за скрининг. 

Проектът е финансиран от фондацията "Уелкъм" ("Wellcome"), Националната агенция за изследвания и иновации (UKRI) и фармацевтичните компании "Амджен" (Amgen), "АстраЗенека" (AstraZeneca), "ГСК" (GSK) и "Джонсън и Джонсън" (Johnson and Johnson). С цел връщане на инвестицията "Биобанк" ще даде 9 месеца ексклузивен достъп до данните. 

Данните са достъпни за учени, получили одобрение, през изследователската платформа на организацията. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1052 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.01 | 00:43

1
от ковид тестовете ли ги събраха

Добави коментар

Водещи новини