Спешните медици канят министър Хинков да пренесе пациент

  • 07 септември 2023 16:29

  • 1234
  • 1
Спешните медици канят министър Хинков да пренесе пациент
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Спешните медици смятат да поканят здравния министър проф. Христо ХинковХристо ХинковПроф. Христо Хинков е роден на 25 март 1953 г. в София. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на да помогне за пренасянето на трудноподвижен пациент от петия етаж до линейката. Не като министър, а като колега. Повод за това е отговорът, който Хинков даде на депутата от  ИТН Тошко Йорданов след запитването му: „Кой трябва да пренесе трудноподвижен пациент до линейката?“.

„По стандарт всяка линейка трябва да разполага със задължителен набор от оборудване, включително и сгъваема носилка тип "столче" с плъзгачи, чрез която медицинският екип може да пренесе трудноподвижен човек до линейката Преместването на спешен пациент е основна професионална компетентност за всички мобилни спешни екипи и те са длъжни да използват всички налични възможности за транспорт на пациента до болница, а в случай на възникнал проблем, вкючително и с транспортирането на пациента от дома му до линейката, да потърсят помощ чрез районната координационна централа“, посочва министърът в отговора си. Накратко - не близките трябва да търсят помощ от съседните входове, а спешният екип - от своята централа.

„Министър Хинков заложи бомба между пациентите и техните близки и работещите в Спешна помощ“, заяви вчера Георги Батаклиев от областния център на КТ „Подкрепа“ в Пловдив. Гнева на колегите си той обясни с условията, в които работят спешните екипи в цялата страна.

Мъж почина на спирка на градския транспорт в София

Факт е, че едно от местата с най-голям недостиг на кадри е именно Спешна помощ. Там  работят хора, които в по-голямата си част са минали пенсионната възраст. Заради условията на труд и ниското заплащане млади кандидати за работа липсват. В повечето случаи на спешно повикване в линейката са двама души - шофьорът с лекар или фелдшер. В момента в Пловдив през деня за целия град работят 12 екипа, а през нощта - 6. От тях има само един реанимационен екип с лекар, медицинска сестра и шофьор.

„Когато отидем на адрес, от който са заявили, че пациентът има болки в гърдите, тези двама души трябва да качат носилка или столче, на което да се сложи пациентът. Освен това те трябва да вземат със себе си дефибрилатор, който тежи 10-12 кг, кислородна бутилка, която тежи 12-15 кг, електрокардиограф, монитор, реанимационна чанта, която също тежи около 15 кг, лекарска чанта… цялото това оборудване понякога стига до 80 кг. И освен това лекарят и шофьорът трябва да пренесат пациента до линейката, като междувременно медикът обдишва пациента“, разказва Георги Батаклиев и недоумява защо да не могат да потърсят помощ от най-близките до болния или от съседите, които наблюдават, за да видят за кой комшия е дошла линейката, цитиран от Марица.

„Вариантът с обаждането до координационната централа и да поискаме помощ от Пожарната, или друга служба понякога може да се окаже фатален за пациента с инфаркт например, защото се губи ценно време“, обяснява медикът.

В момента от КТ „Подкрепа“ подготвят писмо до парламента и МЗ. „Работещите в Спешна помощ ще се разграничим от думите на министъра. Това е предизвикване на социален скандал и бомба със закъснител. След като скара съсловието и настрои един срещу друг лекари, сестри и шофьори, сега настройва и пациентите срещу нас. Тази ситуация няма да остане без реакция. Министърът ни подцени в очите на пациентите и вместо като специалисти, които спасяват животи, ни превърна в хамали. Очаквам нова вълна от напуснали колеги“, категоричен е синдикалистът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1234 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.07 | 17:18

1
Каза им, че това си е тяхно задължение и веднага бил заложил бомба. Бялата мафия в действие.

Добави коментар

Водещи новини