Здравната каса отпуска допълнителни направления за специализирани изследвания

  • 11 май 2023 07:20

  • 1886
  • 0
Здравната каса отпуска допълнителни направления за специализирани изследвания
© Булфото (архив)

Здравната каса ще отпусне допълнителен брой направления за високоспециализирани изследвания, на които личните лекари изпращат хронично болни пациенти. Увеличението на броя направления ще бъде до месец юни включително, и трябва да бъде одобрено на днешното заседание на Надзорния съвет на касата.

В края на април лични лекари сигнализираха за намаление на парите, които получават от Здравната каса за назначаване на изследвания, изпращане при специалист и за високоспециализирани дейности, като ехокардиография, предаде БНР.

Бюджетът за тези дейности при д-р Виктория Чобанова, която има практика в Софийска област, е намален със 70 процента спрямо първите три месеца на годината.

"В един момент се оказва, че аз трябва да наблюдавам хронично болните, които при мен в момента не са по-малко, отколкото са били през първото тримесечие. Но аз нямам пари да им правя изследвания и реално това означава, че тези хора трябва да си платят изследванията, които на тях им се полагат като здравноосигурени, защото те са здравноосигурени, и които по принцип са предвидени в бюджета на НЗОК."

От обяснението на Здравната каса тогава не стана ясно откъде идва намалението на парите за изследвания и консултации – според предоставената информация средствата за текущите три месеца не са променени като заложен разход в сравнение с първите три месеца. На заседанието на Надзорния съвет днес ще бъде разгледано увеличение на броя направления само за високоспециализирани дейности.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1886 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини