Лични лекари се оборудват с паник бутони

  • 25 септември 2022 11:40

  • 681
  • 4
Лични лекари се оборудват с паник бутони
© Pixabay

Лични лекари се оборудват с паник бутони в случай на агресия срещу тях. След зачестилите конфликти между медици и пациенти джипитата искат да разчитат и на органите на реда, ако бъдат заплашени или някой им посегне в кабинета.

Идеята за паник бутоните не е нова и е обсъждана и преди. Д-р Мирослав Спасов вече е на прага да предприеме по-сериозни мерки. В подкрепа на неговите твърдения е и статистиката - БЛС преди време представи данни, от които се вижда, че всеки втори медик е бил жертва на агресия.

Д-р Спасов работи с един и същ график от години. Все по-трудно му е обаче да се откъсне от работата, когато не е в кабинета си.

„През годините в българския гражданин се насади усещането, че ние сме му длъжни 24 часа. Не сме длъжни - длъжни сме, когато се обърнете към нас в кабинета в работно време. Иначе ангажимент има всеки един от нас, но към семейството си и децата си”, казва той пред Нова телевизия.

Сериозен проблем се появява и в часовете, в които е на работа в лекарския кабинет. Преди години поставя видеонаблюдение, за да спре крадците. Но посегателствата в кабинета му продължават, тъй като камери има само в общите части. Все по-често не просто техниката, а и самите лекари са обект на агресия.

„Много често лекар и пациент остават насаме и ситуацията става дума срещу дума. Тези производства буквално буксуват и не стигат доникъде, защото имаме две застъпени тези”, коментира адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

„Засега успяваме да потушим вербалната агресия. Имало е заплахи и за физическа. Напоследък зачестиха такива изказвания и взех решението да сложа паник бутон”, обясни д-р Спасов.

За да се справят по-добре в ситуация на конфликт, медици от цялата страна преминават обучения с психолози.

Последвайте канала на

Десислава Станева
681 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Niki2

2022.09.25 | 12:45

4
S parite ot Evropa za da se perfectionirat ,nau4at i modernizirat kabinetite si kupiha,apartamenti,koli... i ochte sa v zastoi sas stara tehnika i znania,niama da im pomogne buton4eto,po dobre da si hodiat u doma.

2022.09.25 | 12:38

3
Пациентите пък да се оборудват със скрити камери и адвокати да виждат xopaта и другата страна на пpoблема.
Еми...

2022.09.25 | 12:20

2
№1 е съвсем прав, отдавна е време тоя змиярник на неграмотни лапачи от държавната софра да се затвори. "Личен лекар" е ненужно недоразумение, дори системата поликлиника-болница на соца беше по-смислена.

2022.09.25 | 11:52

1
Да се бяха оборудвали с малко знания, за да няма причина да ги бият.

Добави коментар

Водещи новини