Увеличават се вътреболничните инфекции в област Велико Търново

  • 01 май 2023 12:59

  • 681
  • 0
Увеличават се вътреболничните инфекции в област Велико Търново
©
Слушай новината Слушай новината

Един на десет пациенти в лечебните заведения в област Велико Търново се е разболял от вътреболнична инфекция, която е била причинена основно от стафилококови бактерии, и случаите се увеличават. Това показват данните от годишния доклад на Регионалната здравна инспекция.

Над 48 300 пациенти са били на болнично лечение през миналата година в област Велико Търново, а регистрираните вътреболнични инфекции са 372 или дял от 0,78 %. Според сравнителните данни от годишния доклад на РЗИ Велико Търново делът на заразените с вътреболнични инфекции се увеличава с близо 40 на сто за последните две години, информира БНР.

Д-р Пейчинов: Лекари и пациенти са от едната страна на бариерата  

Най-често разпространените вътреболнични инфекции са при операции, като всеки трети случай е бил инфекция на хирургичното място. Следват вътреболничните инфекции при катетъризираните пациенти, следвани от инфекциите на пикочните пътища и на кръвта.  

Намалява използването на антибиотици при хоспитализираните пациенти в областта. Те са били част от лечението средно на всеки трети болничен пациент за миналата година и на почти всеки втори година по-рано.

Последвайте канала на

Калина Христова
681 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини