Д-р Пейчинов: Лекари и пациенти са от едната страна на бариерата

  • 27 април 2023 12:27

  • 186
  • 1
Д-р Пейчинов: Лекари и пациенти са от едната страна на бариерата
© Novini.bg/ Canva

Повече ме изморява организационната работа и борбата с недомислиците на здравната ни система, отколкото времето, прекарано в операционната. Това заяви пред БНР хирургът от Университетската болница "Царица Йоана - ИСУЛ" д-р Димитър Пейчинов. 

По думите му в здравната ни сисема има много недомислици. Като един от проблемите той посочи профилактиката

"На българина му липсва малко културата на здравето. Посещението до лекаря става винаги, когато "ножът е опрял в кокала" и заболяването е в напреднал стадий. /.../ Профилактиката ни липсва. Всички заболявания са лечими, но ако се хванат в начален стадий, преди да има усложнения". 

Според него пандемията е накарала хората да обръщат повече внимание на здравето си, но е необходимо още

В предаването "Хоризонт до обед" хирургът подчерта, че лекарите и пациентите са от едната страна на бариерата и призова хората да имат доверие на лекарите и системата

Д-р Димитър Пейчинов е финалист в осмото издание на Балканските медицински награди, като е номиниран за наградата на пациентите. За него удовлетворението от работата не е толкова наградата, а благодарността в очите на излекуваните хора:

"Това е оценка за големия труд, който положихме през тази година аз и моят екип. Нашата работа е екипна. Тази година извършихме доста голям обем операции. Имахме доста доволни пациенти".

По думите му в България има добри условия за развитие на младите хирурзи: 

"Имаме доста добра база в медицинските ни университети. Полагат се усилия за внедряване на новостите, иновациите в хирургията. Имаме достъп до световна литература, посещаваме конгреси и форуми в развитите страни. Засега нещата вървят добре в България".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
186 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.04.27 | 21:47

1
Е щом нещата вървят добре в България, значи доктора е прям и честен човек :-(

Добави коментар

Водещи новини