Шефът на "Пирогов" разкри ще има ли пациенти на студено през зимата

  • 08 октомври 2022 08:02

  • 706
  • 2
Шефът на "Пирогов" разкри ще има ли пациенти на студено през зимата
© Кадър - Нова телевизия

Причините за дефицит на кадри в здравеопазването са многопластови. Когато напускат медицински специалисти не става дума само за пари. Работата е отговорна и натоварваща. Това мнение изрази в ефира на Нова телевизия директорът на „Пирогов” доктор Владимир Димитров.

"Говорим за недостиг на медицински кадри постоянно. Този проблем не е само в България. недостигът на кадри е в цял свят. Отговорността и тежестта на работещите в здравеопазването е толкова голяма, че е несъразмерна със заплащането. Когато тези хора напускат – не става дума само за пари. Натискът и натоварването са големи от една страна, а от друга – има едно неразбиране от страна на обществото и недобро отношение на пациентите към тях", подчерта той.

Димитров коментира и кризата с енергийните ресурси и поскъпването на тока. „Пирогов е обезпечен за тази зима. Няма да има пациенти на студено. Работата няма да спре. Напротив – работата се увеличава постоянно с оглед на случващото се по улциите на България, тъй като ние сме една спешна болница”.

Лекари: Малко са родителите, които водят децата си на профилактични прегледи

„Често се говори за реформа в здравеопазването. Но според мен не трябва да се говори  за реформа, а за усъвършенстване на настоящото здравеопазване, което имаме. Доста често реформите са грандиозни и кардинални промени, а отнемат и време”, посочи той. И допълни: „Процесите в обществото ни, и в частност здравеопазването, трябва да бъдат еволюционни, а не революционни”.

Според доктор Димитров в медицината и в управлението на здравеопазването най-пагубното е бездействието.  „Защото, ако работиш, ако предприемеш някакви действия – ти може да сгрешиш, но ти си активен и има процес. А когато бездействаш, нещата не се случват, а проблемите се задълбочават”.

„През последните 30 години се направи много за здравеопазването. Не мога да кажа, че това е загубено време. Когато критикуваме – позицията на критикуващия е най-лесна. Защото той може да посочва само негативите. А конструктивния начин на мислене е да подходиш към него креативно и да помислиш по какъв начин може да бъде подобрено”, категоричен е той.

Последвайте канала на

Калина Христова
706 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.10.08 | 08:44

1
АБЕ КЪДЕ Е ПРОФЕСОР БАЛТОВ? НЕ Е ЛИ ТОЙ ШЕФ НА ПИРОГОВ?
PaulaFox

2022.10.08 | 12:23

2
❤️Казвам се Паула, на 23 години съм) Аз съм еротичен блогър, обичам палави истории 18+) Моля, погледнете ме, абонирайте се за моя канал на връзката ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини