Mинистър Сербезова категорична: Вървим към електронно здравеопазване и няма връщане назад

  • 06 юни 2022 17:40

  • 749
  • 4
Mинистър Сербезова категорична: Вървим към електронно здравеопазване и няма връщане назад
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

„Посоката е ясна. Вървим към електронно здравеопазване и няма връщане назад. Следващата стъпка към дигитализацията на сектора е въвеждането на направлението за хоспитализация, което ще е факт от 1 август т.г. От тази дата направленията за хоспитализация на хартиен носител ще отпаднат.“

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Асена СербезоваАсена СербезоваПроф. Асена Сербезова се дипломира от Фармацевтичен факултет на МУ-София през 1996 г. Защитава на среща с най-големия доставчик на медицински софтуер у нас „Контракс“ и с представители на „Информационно обслужване“ – компанията, на която е възложена разработката на Националната здравно-информационна система (НЗИС). В рамките на срещата беше уточнено, че предстои въвеждането на софтуерен стандарт, задаващ условията, на които следва да отговарят всички разработчици, обслужващи лекари, фармацевти, дентални лекари, както и лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ.

От страна на „Контракс“ като причина за проблемите при старта на модула за е-направление бяха посочени първоначални дефекти в софтуера, повечето от които вече са отстранени, както и различните компютърни конфигурации при изпълнителите на медицинска помощ. 

Министър Сербезова с жестока критика към фирмата, доставчик на софтуера за електронното направление

„Както при всяко ново начало, така и тук трудностите са очаквани. Важното е, че всички имаме разбирането и волята българското здравеопазване да излезе на светло, което означава да го дигитализираме“, посочи още министър Сербезова.

Всеки нов модул на НЗИС, чието използване предстои да стане задължително, е активен за тестване поне два месеца по-рано, за да имат време фирмите, осигуряващи медицински софтуер, за интеграция, обясниха представителите на „Информационно обслужване“. Те поеха ангажимент, че както и досега ще провеждат поне по една среща месечно със страните, ангажирани с процеса по внедряване на електронното здравеопазване, съобщиха от пресцентъра на МЗ. 

Филип Епитропов
749 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Във етичен Кодекс за български лекари

2022.08.01 | 07:17

4
Няма такива задължения за пациенти.
Значи няма Ковид

2022.08.01 | 07:16

3
Има споразумение срещу обикновени хора?
✞Бачо Илия

2022.06.06 | 18:26

1
От 144г. живеем в окупирана от жидoве и мангaли страна! Управляват ни потомците на урoдите които са изнасилвали и клали по турско. Ритуалните еврейски убийства: uni.su/GpmBcd
Дигитален ГУЛАГ

2022.08.01 | 07:09

2
Русия също.

Добави коментар

Водещи новини