Как болниците ще плащат сметките си?

  • 04 февруари 2022 08:58

  • 246
  • 0
Как болниците ще плащат сметките си?
© Pixabay

Не вярвам, че има риск болниците да връщат пациенти и да затворят врати, защото основната ни роля е да се грижим за пациентите и те да бъдат лекувани. Много е трудно, когато ръководствата на лечебните заведения са поставени пред тежкото решение кое да бъде техен приоритет, защото в разходната част те си заплащат абсолютно всичко.

Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ по бТВ бившият здравен министър Таня АндрееваТаня Андреева Таня Андреева е родена на 7 юли 1973 г. в София.  Завършва Медицинския факултет към Медицинския.

„В момента болниците работят със силно намален финансов ресурс, една от тях е, че Здравната каса намали техните бюджети драстично, както и че лекарствата и изделията рязко качиха цените си“, добави тя.

Зам.-директор по лечебната част в УМБАЛ „Лозенец“ д-р Светлин Сталянов заяви, че положението в лечебното заведение не е много по-различно от това в останалите болници,

„Пациент, който се  нуждае от хоспитализация не е върнат. Към момента болница „Лозенец“ няма неплатени сметки“, добави той.

Огромният дефицит на кадри в Спешна помощ пречи да се работи

„Когато говорим за цените в здравеопазването и преди кризата те изостават с над четири пъти от другите цени в икономиката. Вследствие на кризата и инфлационната спирала, в която се намираме, това допълнително създава преса, която се вижда както в повишението на цените на тока, така и в нуждата на повишаване на заплатите. Тези лекари трябва да хранят семействата си“, заяви здравният експерт Аркади Шарков.

По думите му най-чистият механизъм за подпомагане на болниците е да се преизчеслят клиничните пътеки на база на дейност, защото част от болниците в тази криза намалиха дейността си, защото хората ги е страх да отидат на лекар

Десислава Станева
246 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини