Огромният дефицит на кадри в Спешна помощ пречи да се работи

  • 04 февруари 2022 08:39

  • 1533
  • 4
Огромният дефицит на кадри в Спешна помощ пречи да се работи
© Bulphoto/архив

„Огромният дефицит на кадри в Спешна помощ лимитира възможността да се работи едновременно върху 1-2-3 или повече пациенти“, каза в сутрешния блок на бТВ главният координатор на експертния съвет по „Спешна медицина“ проф. Николай Младенов.

Случаят с починалата жена във Враца осветли проблеми в системата на спешната помощ. „В случая имаме една пациентка, която идва в критично състояние, има промени в съзнанието, вероятно е и с промени в кръвното и трябва да се предприемат мерки. Това може да се случи в рамките на 10 минути“, каза проф. Младенов.

По думите му е възможно регистрацията, която забавя лечението, да се направи и по-късно, ако се изисква по-бърза медицинска намеса.

Ясна е причината за смъртта на жената в Спешното отделение на врачанската болница

„Триажът са действия, които се изпълняват на територията на спешния център. Има триажни категории, на базата на които се определя състоянието“, казва Младенов.

Според Младенов в страната почти няма спешно звено, което архитектурно да отговаря на изискванията за спешен център. „Няма архитектура, нужната апаратура е недостатъчна, липсват медикаменти. И като добавим кадровия проблем – в спешната помощ около 5% от лекарите са под 30 години. Нещата стават твърде критични“, казва той.

На въпрос дали трябва да се преосмисли процедурата по прием в болница на спешните случаи, Младенов коментира, че ако има административни спънки, както при случая във Враца, тогава трябва да се преосмислят. „Такова критично състояние е възможно да преодолее регистрацията“, казва той.

След трагедията във Враца: Вълна от съпричастност и в столицата

Младенов представи и статистика за спешните случаи в страната. Според данните спешните звена обслужват над 780 хил. пациенти на година. От тях около 25% се нуждаят наистина от спешна медицинска помощ, а останалите 75% са неотложни и те трябва да се прегледат при личните си лекари. „Над 500 са практиките, в които няма лични лекари. Около 500 хиляди души нямат личен лекар, а неосигурените в страната са около 2 милиона“, казва Младенов.

По този начин спешната помощ се блокира от случаи, които действително не са спешни.

„Има нужда от реформа, тя трябва да е на 180 градуса. Надявам се най-накрая ръководството на Министерство на здравеопазването да посегне към по-кардинални промени“, каза още Младенов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1533 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.08.21 | 15:59

4
СТИГА БЕ ,А МАНГАЛИТЕ КАТО НЕ ПЛАЩАТ ЗАЩО ГИ ЛИКУВАТ , и ква е тази дума ,, полаваш,,
asparux

2022.02.04 | 11:35

3
reforma vednaga,
Иван

2022.02.04 | 09:00

2
Ако си не осигурен или няма да полаваш спешна помощ, или ще си плащаш ! Така трябва да е !

2022.02.04 | 08:59

1
Няма страшно всички знаят всичко и ще се лекуват във фейсбук

Добави коментар

Водещи новини