Здравното министерство ще търси възможност да компенсира болниците

  • 16 януари 2022 11:33

  • 716
  • 8
Здравното министерство ще търси възможност да компенсира болниците
© Булфото

Здравното министерство ще търси възможност да компенсира болниците заради по-високата цена на тока. Това може стане с промени в нормативен документ, с която ще се позволи увеличаване на парите за дейностите, плащани от бюджета на министерството.

Въпросът за компенсации на университетски, областни и общински болници беше повдигнат по време на парламентарната Комисия по здравеопазване от проф. Асен Балтов, бивш директор на спешната болница „Пирогов“ и член на комисията от групата на ГЕРБ-СДС: „В малка общинска болница разходите за електроенергия, топлоенергия и газ достигат понякога до 40 процента от оборота на болницата за месец. Виждаме, че лечебните заведения почват да се задъхват, а какво ще стане през следващите 3 месеца е трудно да си представим“.

Подготвя се изменение на Наредба номер З, по която се правят плащания за част от дейности извън здравното осигуряване. Тя ще се публикува за обществено обсъждане, съобщи здравният министър Асена СербезоваАсена СербезоваПроф. Асена Сербезова се дипломира от Фармацевтичен факултет на МУ-София през 1996 г. Защитава.

"Подготвили сме проект на наредба за изменение и допълнение на Наредба 3 – оказване на спешна медицинска помощ на пациенти в спешни състояния, преминали през Спешно отделение и нехоспитализирани в същото болнично лечебно заведение, оказване на консултативна помощ на спешни пациенти по искане на дежурни екипи в Центровете за спешна медицинска помощ, за извършените дейности по медицинска експертиза, осъществявана от ТЕЛК“.

Икономист с прогноза дали ни чака режим на тока и ще се повишава ли още цената му

До този момент компенсации заради пандемията са правени и по други временно действащи мерки. Ще се търсят и други механизми, допълни още здравният министър.

„Търсим и други механизми, включително в програмата на правителството е отбелязано и преостойностяване на някои клинични пътеки, когато обаче, разбира се, има своя механизъм това да се случи“, заяви проф. Сербезова.

Според проф. Балтов това няма да компенсира високите сметки за ток и отопление. „При 75% компенсация, която бизнесът иска да направи, в случая не е достатъчно за болниците, хората, които работят в болниците – тяхната работа е да лекуват, а не да се грижат за това дали ще имат пари за консумативи. Болниците са крайни потребители, те няма как нито да си намалят ДДС, нито могат по някакъв начин да намалят тези разходи – няма как да спрем апаратите на болните, няма как да спрем осветлението, отоплението…“, смята проф. Балтов.

Последвайте канала на

Калина Христова
716 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Гхххйййй

2022.01.16 | 13:18

8
Кириле ще падаш от поста
Гххххх

2022.01.16 | 13:17

7
Министърката на здравеопазването да не се прави на скяпа и хитра а да премахва зеления сертификат
Ххйййй

2022.01.16 | 13:16

6
Здравеопазването в България да маха зеленият сертификат сербезова да не се прави на хитра
Фгхххх

2022.01.16 | 13:14

5
Много започнахте да лъжите да изчезва ковид и да не се появява през септември или октомври
Бйййййй

2022.01.16 | 13:12

4
Кризата да изчезва през март но да не се появява през септември
Ффцжццц

2022.01.16 | 13:11

3
Световните политици полудяха с ковид кризата защото е за пари
Фгййййй

2022.01.16 | 13:10

2
Световна война за пари а не с гранати това е ковид кризата
Гхххбббб

2022.01.16 | 13:09

1
Ковид кризата е световна война спрете вече само се разменят пари

Добави коментар

Водещи новини