СЗО: Вероятно Омикрон е довел до скок на случаите от COVID-19 в страни от Магреба, Близкия изток и Азия

  • 13 януари 2022 14:04

  • 268
  • 0
СЗО: Вероятно Омикрон е довел до скок на случаите от COVID-19 в страни от Магреба, Близкия изток и Азия
© Getty (архив)

"Шокиращият" скок на COVID-19 в източносредиземноморския регион на СЗО вероятно се дължи на разпространението на варианта Омикрон, заяви представител на Световната здравна организация, предупреждавайки, че някои страни там имат много ниски нива на ваксинация, съобщи Ройтерс.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 544

"Случаите на коронавирус в региона са се увеличили с 89 на сто през първата седмица на януари спрямо предходната седмица, но смъртните случаи са намалели с 13 процента", каза днес регионалният директор на СЗО Ахмед ал Мандари. От 22 предимно близкоизточни страни в региона 15 официално съобщават за случаи на силно заразния вариант Oмикрон.

Вирусолог с обезпокоителна прогноза за грипа и Омикрон

"Въпреки че Oмикрон изглежда причинява по-малко тежко протичащи заболявания в сравнение с предишния вариант Делта, особено при ваксинираните, това със сигурност не означава, че той трябва да бъде подценяван, тъй като продължава да води до хоспитализация и смъртни случаи", каза той.

Ал Мандари заяви, че шест държави в региона - Афганистан, Джибути, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен - са ваксинирали по-малко от 10 на сто от населението си, въпреки че разполагат с достатъчно ваксини за защитата на до 40 процента от населението. По данни на СЗО само 36 държави в света са с подобно ниско ниво на ваксинация.

По думите на Ал Мандари кампаниите за ваксиниране са били възпрепятствани от редица проблеми, сред които и липса на политически ангажимент, несигурност и логистични предизвикателства.

Нови данни: Бустерна доза на ваксината на AstraZeneca генерира по-високи антитела срещу Омикрон

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 544
Валери Зайцев
268 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини